Filippijnse burgemeester doodgeschoten tijdens ceremonie

Antonio Halili stond bekend om zijn controversiële anti-drugsbeleid, maar had volgens de politie ook zelf banden met de onderwereld.

Burgemeester Antonio Halili van de Filipijnse stad Tanauan werd maandag doodgeschoten.
Burgemeester Antonio Halili van de Filipijnse stad Tanauan werd maandag doodgeschoten. Foto Bullit Marquez/AP

De burgemeester van de Filippijnse stad Tanauan is maandag tijdens een ceremonie doodgeschoten. Dat heeft de politie bekendgemaakt, melden lokale media. Antonio Halili werd door een nog onbekende schutter in zijn borst geschoten en overleed onderweg naar het ziekenhuis.

Halili was bekend door zijn ongebruikelijke antidrugsbeleid. Hij stuurde onder meer verdachte drugshandelaren op een soort ‘schaamtetours’ door de stad. Daarbij moesten ze bordjes dragen met de tekst: “Ik ben een dealer, doe mij niet na.” Tegelijkertijd had hij volgens de politie ook zelf banden met de onderwereld. Hij heeft die aantijgingen altijd ontkend.

De moordaanslag vond plaats toen de burgemeester met tientallen werknemers buiten het stadhuis het volkslied zong. “Niemand heeft [de schutter, red.] aan zien komen. Mogelijk was het een scherpschuttersschot”, zegt een lokale politiecommissaris tegen persbureau Reuters. De dader is nog niet gevonden. De politie doet onderzoek of de moord te maken heeft met het antidrugsbeleid van Halili.

Lees meer over het beleid van de Filippijnse president: Rodrigo Duterte is populair bij de middenklasse, maar wordt gevreesd door de armen

Eerder al burgemeesters doodgeschoten

Tanauan (ongeveer 173.000 inwoners) ligt zo’n zeventig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla. De Filippijnse president Duterte heeft de afgelopen jaren een genadeloze campagne gevoerd tegen drugshandel in de eilandengroep, waarbij inmiddels al meer dan 4.000 verdachten zijn omgekomen, tot grote zorgen van mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties.

Halili is niet de eerste burgermeester die de afgelopen jaren vermoord is in de Filippijnen. In 2016 werd de burgemeester van Datu Saudi Ampatuan, die door de president werd beschuldigd van betrokkenheid bij drugshandel, samen met negen beveiligers doodgeschoten. Bij een schietpartij op een luchthaven bij Manilla kwam in 2013 burgemeester vanLabangan samen met zijn vrouw en twee omstanders om het leven.