Zomergasten

Minister Eric Wiebes vijfde Zomergast

Op deze plek maken we deze week iedere dag een nieuwe Zomergast bekend, die bij presentatrice Janine Abbring komt vertellen over zijn of haar ideale televisieavond.

Minister Eric Wiebes vijfde Zomergast

Eric Wiebes. Lenny Oosterwijk/VPRO

Minister Eric Wiebes (van Economische Zaken en Klimaat) is de vijfde Zomergast dit jaar. Op zondag 26 augustus zal hij drie uur lang met presentatrice Janine Abbring praten. De VVD-politicus die zegt nooit mee te doen aan „die de-mens-achter-de-politicus-programma’s”, maakt voor Zomergasten een uitzondering omdat hij het programma zelf altijd keek. Wiebes: „Mijn avond gaat over vooruitgang. Omdat mijn hele leven gericht is op vooruitgang.”

Wiebes (Delft, 1963) studeert werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. In 2010 wordt hij wethouder Verkeer en Vervoer in Amsterdam, en houdt hij zich onder meer bezig met de Noord/Zuidlijn en het parkeerbeleid in de stad. Vier jaar later volgt hij Frans Weekers op als staatssecretaris van Financiën. In 2017 wordt Wiebes minister van Economische Zaken en Klimaat in het derde kabinet-Rutte.

Lees ook ons profiel van Eric Wiebes, de minister die het liever zelf uitzoekt

Als minister kwam Wiebes onlangs onder vuur te liggen na het besluit om de dividendbelasting af te schaffen. Wiebes oogstte daarentegen lof voor zijn aanpak van het Groningse gasdossier. Hij stelde zich invoelender op dan voorganger Henk Kamp, en kwam met een nieuw schadeprotocol. In maart kondigde hij aan dat de gaskraan uiterlijk in 2030 dichtgaat.

Zomergasten wordt vanaf 29 juli zes weken lang op zondagavond uitgezonden. De VPRO maakt deze week iedere dag een nieuwe Zomergast bekend.

Pieter Waterdrinker vierde Zomergast

Pieter Waterdrinker. Lenny Oosterwijk/VPRO

Schrijver en Rusland-correspondent Pieter Waterdrinker is op 19 augustus de vierde geïnterviewde in het tv-programma Zomergasten op NPO 2. Dat maakte presentatrice Janine Abbring bekend. In het dertig jaar oude VPRO-programma wordt een gast urenlang geïnterviewd aan de hand van door hem gekozen favoriete videofragmenten.

De schrijver en journalist is bekend van zijn autobiografische boek Tsjaikovskistraat 40 (2017), waarin hij zijn eigen ervaringen in Rusland vermengt met de moderne Russische geschiedenis. Waterdrinker zegt in het persbericht van de VPRO: "In mijn leven, in mijn werk, in mijn literatuur staat altijd één ding centraal: de mens en zijn vaak bizarre lot op deze aardbol. Naast veel over Rusland zal dan ook vooral de mens in mijn tv-fragmenten centraal staan."

Lees ook over het boek Tsjaikovskistraat 40: Kroniek uit het grondsop van de letteren

Waterdrinker (Haarlem 1961) groeit op in een Zandvoorts familiehotel. Na zijn studie Russisch, Frans en Rechten werkt hij op de Canarische Eilanden als animator. In 1996 wordt hij correspondent in Moskou voor De Telegraaf en Vrij Nederland. In 1998 debuteert hij als schrijver met Danslessen. De burgemeester van Zandvoort, die zich in een van de personages herkent, doet aangifte wegens smaad en antisemitisme en Waterdrinker wordt vervolgd. Hij wordt in hoger beroep vrijgesproken.

Marleen Stikker derde Zomergast

Marleen Stikker als Zomergast. Lenny Oosterwijk/VPRO

Marleen Stikker zal op 12 augustus als derde Zomergast tegenover presentatrice Janine Abbring plaatsnemen. Stikker is al drieëntwintig jaar directeur van de Waag, een onderzoeksinstituut voor kunst, technologie en samenleving. Stikker belooft een gesprek over technologie. Ze zal fragmenten laten zien over de „schijnbaar onbegrensde mogelijkheden met technologie als oplossing voor alle mogelijke problemen”, al wil ze ook ingaan op vragen als: Wat gebeurt er achter de schermen? Wie heeft de macht over technologie? Kunnen we onze toekomst nog zelf bepalen?

Stikker (55) werd geboren in Groningen als dochter van kunstenaar en wetenschapper Uipko Stikker en vertaalster van Duitse literatuur Gerda Meijerink. Ze studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, maar maakte die studie niet af.

Waag is in 1994 voortgekomen uit de Digitale Stad, het eerste Nederlandse sociale media platform dat iedereen gratis toegang geeft tot internet. Onderzoeksinstituut Waag droeg de afgelopen jaren onder meer bij aan de ontwikkeling van een ‘Fairphone’, een fairtrade telefoon zonder kobalt. Stikker noemde het instituut in NRC „ een laboratorium dat kunstenaars en ontwerpers samenbrengt. Zoals een schilder verf heeft, hebben wij technologie.”

Zomergasten wordt vanaf 29 juli zes weken lang op zondagavond uitgezonden. De VPRO maakt deze week iedere dag een nieuwe Zomergast bekend.

Lees ook vijf vragen over de nieuwe Fairphone.

Louis van Gaal tweede Zomergast

Louis van Gaal als Zomergast. Lenny Oosterwijk/VPRO

Louis van Gaal (66) is op 5 augustus de tweede Zomergast van dit seizoen. „Hij speelde het spel, maar was succesvoller naast het veld”, was de hint die Zomergasten-presentator Janine Abbring vooraf gaf op de Facebookpagina van Zomergasten. Zelf zei hij in NRC over zijn carrière: „Het zou arrogant zijn om te zeggen dat ik de beste coach ben. Ik heb wel de meeste prijzen gewonnen.”

Louis van Gaal, geboren als jongste van negen kinderen in Amsterdam, wordt in 1986 assistent-trainer bij AZ na een carrière als profvoetballer bij hoofdzakelijk Sparta. Zijn doorbraak als hoofdcoach beleeft hij bij Ajax, waarmee hij in 1995 de Champions League wint. Nadien volgen tal van prijzen met Barcelona, AZ, Bayern München en Manchester United. Met Oranje wordt hij in 2014 derde op het WK in Brazilië.
Zijn eerste jaar bij Ajax rekent Van Gaal tot zijn beste prestaties: „dat ik als beginnend coach overeind ben gebleven. Want de hele massa was tegen mij, van De Telegraaf tot populaire talkshows als Barend & Van Dorp.”

NRC-journalist Hugo Logtenberg sprak met ruim vijftig mensen uit de technische staf, spelers, andere direct betrokkenen tijdens het WK 2014 en Louis van Gaal zelf.Lees hier een fragment uit De hand van Van Gaal.

Van Gaal geldt als een sterke persoonlijkheid die naar eigen zeggen altijd streeft naar verbinding. In NRC noemde hij spelers begeleiden – „als mens, niet alleen als voetballer” – de belangrijkste taak van een coach. „Een speler functioneert niet als zijn privésituatie niet op orde is. Dus daar móet je je in verdiepen. Een speler presteert niet als hij slecht eet. Dus daar móet je je in verdiepen. Net als psychologische begeleiding van een speler.”

Zomergasten wordt uitgezonden sinds 1988. Onder de 160 gasten waren vooral schrijvers, journalisten, politici en wetenschappers. Gasten uit de sportwereld zijn uitzonderlijk. Eerder waren alleen voormalig voetballer Jan Mulder (1993) en tafeltennisser Bettine Vriesekoop (2007) te gast.

Actrice Romana Vrede eerste Zomergast

Foto Merlijn Doomernik / NRC

Romana Vrede (45) is de eerste Zomergast van dit seizoen. De actrice zal op zondagavond 29 juli haar "ideale televisieavond" presenteren. Dat maakte presentator Janine Abbring in een video bekend op de Facebookpagina van Zomergasten: "Mijn eerste gast kan niet alleen goed kijken, ze kijkt ook dwars door je heen. Het is een actrice met een scherpe blik. Een moeder met een scherpe pen en een missie."

Vrede speelt bij het Het Nationale Theater, regisseur Eric de Vroedt haalde haar twee jaar geleden bij het gezelschap binnen. Vorig jaar won zij de Theo d’Or voor beste actrice, de belangrijkste toneelprijs in Nederland, voor haar rol in Race. Vrede speelt daarin Susan, een secretaresse op een advocatenkantoor. Al gauw mengt Susan zich in de discussie over een witte, oude cliënt die een jong, zwart meisje zou hebben verkracht.

Lees ook het interview met Romana Vrede waarin ze terugblikt op het afgelopen jaar.

NRC roemt haar "stroefheid": "In alles wat ze zegt en doet op het podium zit wrijving, die haar personages onmiddellijk een dubbele, ambivalente laag geven. Vrede is geen actrice waar je meteen doorheen prikt."

Romana Vrede werd geboren in Suriname, en verhuisde op haar vierde naar Rotterdam. Ze begon aan een studie sociologie, maar meldde zich niet lang daarna aan bij de Toneelschool in Arnhem, waar ze in 1999 afstudeerde. Ze speelde in de jaren daarop bij onder meer het Onafhankelijk Toneel en het Noord Nederlands Toneel en in films als TBS, en De eetclub.

Ze ziet zichzelf als "anders-zijn activist", in interviews maakt Vrede zich sterk voor inclusiviteit. In 2016 maakte ze Who’s afraid of Charlie, over haar zoon Charlie. Hij heeft klassiek autisme en een verstandelijke beperking. De voorstelling gaat over Charlie als kunstenaar en niet als "misfit".

Dat Vrede de eerste zwarte vrouw is die een Theo d’Or won werd breed uitgemeten in de pers. Daarover zei ze in december in NRC:

"Ik zie niet dat ik zwart ben. Dat zie jij. De enorme focus op mijn kleur zet me elke keer weer even buitenspel. Snap je? Er wordt iets uitgehaald wat er niks mee te maken heeft. Van ‘actrice’ word ik opeens ‘zwarte actrice’. […] Toen ik 20 was, was mijn kleur spannend, een noviteit. Daarna was ik de eerste zwarte vrouw op een toneelschool. De eerste zwarte vrouw in dienst van een groot toneelgezelschap. De eerste vrouw genomineerd voor de Theo d’Or. De eerste zwarte vrouw die de Theo d’Or won.”