WK voetbal dag 17: Rusland en Kroatië door naar kwartfinales

Spanje is uitgeschakeld door Rusland en Denemarken door Kroatië. In beide wedstrijden kwam het tot strafschoppen. Rusland en Kroatië ontmoeten elkaar in de kwartfinales.

Foto Darren Staples / Reuters
 • Kroatië langs Denemarken na strafschoppen

  Kroatië
  1
  Denemarken
  1
  Jørgensen
  1’
  Mandžukić
  4’

  Kroatië wint na strafschoppen
  3-2

  Kroatië heeft na een lange achtste finale met (1-1, 3-2) gewonnen van Denemarken. Net als bij Rusland-Spanje kwam het ook nu tot strafschoppen. De Kroaten ontmoeten binnenkort Rusland in de kwartfinales. Denemarken is uitgeschakeld.

  De laatste keer dat Kroatië op een WK verder kwam dan de groepsfase, was in 1998. Toen eindigde het elftal op de derde plek.

  Kroatië plaatste zich dit WK voor de achtste finales nadat het elftal in de groepsfase van Nigeria won met 2-0 en met een spectaculaire 3-0 van Argentinië. De derde wedstrijd won Kroatië met 2-1 van IJsland. Denemarken won met 0-1 van Peru en speelde gelijk tegen Australië en Frankrijk.

  Na ruim een minuut speeltijd in Nizjni Novgorod scoorde de voormalige PSV-verdediger Mathias Jørgensen voor Denemarken. Hij maakte de 1-0 na een extreem verre inworp. Jørgensen schoot vanuit de draai, waarna de bal via de linkerarm van de keeper het doel in rolde.

  Nog geen twee minuten later sloeg Kroatië alweer terug. Een razendsnelle comeback. Mario Mandzukic schoot de bal er knap in (1-1), nadat hij de bal met enige mazzel in de 15 meter voor zijn voeten kreeg via een Deen.

  Twitter avatar A1Futbol World Cup Goals Croatia immediately equalise 1-1 #CRODEN https://t.co/ddBSWZteIE
  Twitter avatar NOSvoetbal NOS Voetbal …en wat is razendsnelle comeback in het Kroatisch? 😲 Mandzukic maakt alweer gelijk, wat een begin van de wedstrijd! #CRO #kroden
  #WorldCup https://t.co/uErh32K2kh

  De eerste vijftien minuten zaten vol actie. Beide teams speelden aanvallend. Kroatië leek de overhand te hebben, maar had het moeilijk met de Denen.
  Na bijna 30 minuten speeltijd kreeg Kroatië nog een gigantische kans. Drie keer mochten de Kroaten op doel schieten, maar keeper Kasper Schmeichel hield de bal uit het doel. De rest van de eerste helft verliep rustiger.

  Na de rust kwam bij de Denen Ajax-middenvelder Lasse Schöne het veld in. Maar heel veelzagen we hem niet in actie. In de twee helft kwam het tempo veel lager te liggen dan in de eerste helft. Beide teams kregen nauwelijks kansen. Pas na meer dan 70 minuten kwam er een kans voor Denemarken. In de slotfase kwamen er nog twee kansen, een voor Kroatië en een voor de Denen, zonder succes.

  Opnieuw verlenging dus. Echt dichtbij een doelpunt kwamen beide ploegen daarna niet meer. Lasse Schöne schoot de bal nog enkele meters langs de paal, maar heel gevaarlijk was het niet.

  In de tweede helft van de verlenging kreeg Kroatië een penalty nadat Rebic doorbrak en onderuit werd gehaald in het strafschopgebied. Modric miste de penalty, waardoor het alsnog 1-1 bleef.

  Bij de strafschoppenserie werd bijzonder veel gemist. Eriksen schoot mis, daarna Badelj en Kjær. Uiteindelijk werd de eindstand 3-2.

 • Rusland door, afgang voor Spanje

  De Spanjaard Andres Iniesta scoort de eerste penalty. Foto Albert Gea / Reuters

  Spanje
  1
  Rusland
  1
  Ignasjevitsj
  12’
  Dzyuba
  41’

  Rusland wint na strafschoppen
  3-4

  Spanje is uitgeschakeld. Een afgang voor het land dat in 2010 nog het WK won en drie keer een EK won. Rusland heeft met na verlenging met strafschoppen (1-1, 4-3) gewonnen.

  De 34-jarige middenvelder Andrés Iniesta kondigde na het verlies zijn vertrek aan bij het Spaanse elftal. De wedstrijd tegen Rusland was zijn 131ste interland. In 2010 bezorgde hij Spanje de wereldtitel door tijdens de verlenging tegen Nederland de 1-0 te maken in de finale. Iniesta speelde bijna zijn hele carrière voor FC Barcelona. In mei dit jaar tekende hij bij de Japanse club Vissel Kobe.

  Lees ook: Het had iets arrogants, dat rondspelen van de bal door de Spanjaarden, schrijft columnist Wilfried de Jong. Weg met dit Spaanse slakkenelftal

  Rusland was tot nu toe op een WK nooit verder gekomen dan de groepsfase. Een keer bereikte de ploeg de halve finales op een EK. Dit is duidelijk het WK van de underdogs. Eerder werd wereldkampioen Duitsland al uitgeschakeld, net als Portugal en Argentinië.

  Rusland eindigde in de groepsfase in poule A met 6 punten op plek twee achter Uruguay. Het gastland van het WK won van Saoudi-Arabië (5-0) en Egypte (3-1), maar werd van het veld gespeeld door Uruguay (3-0). Spanje eindigde in poule B met 5 punten op de eerste plek voor Portugal, dat gisteren werd uitgeschakeld.

  In de openingsfase in het Loezjniki-stadion in Moskou werd nog redelijk fel gespeeld. Beide ploegen leken aan elkaar gewaagd. Na zo’n tien minuten speeltijd kreeg Sergio Ramos de bal in het strafschopgebied uit een vrije trap van Marco Asensio, maar werd omvergeworpen door een soort rugbytackel van de Rus Sergej Ignasjevitsj, die vervolgens per ongeluk zelf de bal in eigen doel schoot.

  Rusland was door het tegendoelpunt behoorlijk van slag. Na de 1-0 was vooral Spanje aan de bal en kwam Rusland er weinig aan te pas.

  Artjom Dzjoeba kopte even later in het strafschopgebied de bal tegen de arm van Piqué, waarna scheidsrechter Björn Kuipers de bal op de stip legde. Dzjoeba schoot de bal er strak in en bracht een saluut uit naar het publiek.

  De Russische bondscoach Stanislav Cherchesov wilde Dzjoeba aanvankelijk niet opstellen, maar heeft dat onder druk van de andere Russische spelers toch gedaan. Een goede keus, zo bleek. Spanje speelde na de 1-1 aanvallend en kreeg binnen vijf minuten meerde kansen, Rusland was gevaarlijk op de counter. Bij rust bleef het 1-1.

  De tweede helft was niet bijzonder spannend. Spanje was meer aan de bal en bleef aanvallen, maar kwam aan scoren niet toe. Rusland wachtte vooral af en verdedigde. Andres Iniésta, die in de tweede helft het veld in kwam, kreeg rond de 82ste minuut een grote kans, maar opnieuw lukte het niet. In de laatste minuut voor het fluitsignaal kreeg Rusland nog een kans, maar het bleef 1-1 na 93 minuten speeltijd.

  In de verlenging werd niet veel beter gespeeld. Spanje domineerde, Rusland maakte een vermoeide indruk. Rodrigo maakte in de 108ste minuut nog bijna een doelpunt, maar ook hij had geen geluk. In de laatste minuten kreeg Spanje nog bijna een penalty, maar scheidsrechter Kuipers besloot dat er doorgespeeld mocht worden. Het werd uiteindelijk strafschoppen.

  Rusland schoot er vier strafschoppen in, Spanje maar drie. Koke en Iago Aspas misten van elf meter. Een pijnlijk einde voor het land dat al jaren bij de top van de wereld hoort.

 • Bekijk hier het hele programma WK voetbal 2018