VAE: pauze in offensief om Jemenitisch Hodeida

Een door Saudi-Arabië geleide Arabische coalitie probeert sinds half juni Houthi-rebellen uit de havenstad te verdrijven.

Het uitdelen van voedselpakketen aan de Jemenitische bevolking door het Rode Kruis.
Het uitdelen van voedselpakketen aan de Jemenitische bevolking door het Rode Kruis. Foto Essa Ahmed/AFP

Het door Saoedi-Arabië geleide Arabische offensief tegen Houthi’s in de Jemenitische havenstad Hodeida is tijdelijk gestaakt. De coalitie wil ruimte bieden aan een poging van de Verenigde Naties om te onderhandelen over overgave door de Houthi-rebellen. Hoe lang de gevechtspauze duurt, is onduidelijk.

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten Anwar Gargash is het offensief al op 23 juni gestaakt en is de VN een week geboden om tot een oplossing te komen voor Hodeida. Of er al vorderingen zijn gemaakt en of de pauze verlengd wordt na het aflopen van de deadline op zondag is nog niet bekend.

Twitter avatar AnwarGargash د. أنور قرقاش To clarify the Coalition has paused the advance on the city & port on June 23 for a week to allow the UN envoy to secure an unconditional withdrawal from Hodeida. We continue our pressure on the parameter & await results of the Envoy’s visit to Sana.

Speciaal gezant Martin Griffiths liet donderdag namens de VN al weten dat de rebellen en de coalitie “bereid zijn om te praten over een oplossing”. De havenstad zou bijvoorbeeld tijdelijk geleid kunnen worden door een VN-afvaardiging.

Voedselimport

Hodeida is al sinds 2015 in handen van Houthi-rebellen, een groep shi’iten die sinds 2014 ook de hoofdstad Sana’a controleert. De rebellen zijn de voornaamste tegenstander van de Jemenitische regering. De Arabische coalitie probeert de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi weer aan de macht te krijgen.

Lees hier over de gevaarlijke situatie in het land: In Jemen dreigen nog meer rampen

De havenstad ligt op een strategisch belangrijke plek: een groot deel van de voedselimport komt via Hodeida het land binnen. Half juni begon daarom een offensief om de Houthi’s te verdrijven. Bij de aanvallen, uit de lucht en over de grond, zijn sindsdien honderden doden gevallen. Ook zijn tienduizenden mensen de stad inmiddels ontvlucht. Gevreesd wordt voor een humanitaire ramp als de voedselinvoer niet wordt veiliggesteld.