Natuurbranden in Brabant verwoesten tientallen hectare natuur

Eerder deze week waarschuwden de autoriteiten al voor aanhoudende droogte waardoor natuurbranden zich makkelijker verspreiden.

Vorige werk werd in de Brabantse Mariapeel ook al flink geblust. Daar raakte ongeveer 21 hectare grond beschadigd.

In de provincie Brabant woedden zondag meerdere forse natuurbranden. In de omgeving van Budel is ten minste tien hectare grasland en bos weggebrand, meldt de brandweer. De brand is inmiddels onder controle.

Op dit moment zijn hulpdiensten nog bezig met afblussen van de met name hoge bosbegroeiing, die lastiger te blussen is dan lager gras. De brandweer probeerde het vuur in Budel, in het zuid-oosten van de provincie, onder controle te krijgen door de brand “gecontroleerd” te laten ontwikkelen tot aan nabijgelegen wegen. Daarbij waren drie pelotons betrokken. Mede vanwege de hoge temperaturen ging het zondag om een zware klus, tweet de brandweer:

Twitter avatar BrandweerBZO Brandweer BZO Natuurbrand #Budel we gaan het derde peloton inzetten om de brand onder controle te krijgen. De aanpak vraagt veel van de brandweerdcollega’s, mede door de hoge temperatuur.
Droneteam uit Midden West Brabant wordt ingezet om een compleet beeld van het brandende gebied te maken.

Eerder op de dag brak in Casteren, tevens nabij de grens met België, ook een forse brand uit. Het vuur laaide daar ‘s middags toch opnieuw weer op, maar is in principe onder controle. Bij het blussen zijn twee blusvoertuigen ingezet. Hoeveel hectare grond is beschadigd, is nog onduidelijk.

Inzet van drones

Ook in Alphen werd zondag een hectare bosgrond verwoest. Daarbij moesten vier blusvoertuigen uitrukken, meldt Omroep Brabant. Voor alle branden geldt dat het nog onduidelijk is of de branden door de droogte zijn ontstaan of per ongeluk zijn aangestoken, bijvoorbeeld door een brandende sigaret. Later op de dag werd een drone-team ingezet om het vuur vanuit de lucht verder in kaart te brengen. De brandweer adviseert omwonenden om in verband met rookontwikkeling uit de buurt te blijven.

Door de aanhoudende droogte waarschuwde de brandweer vorige week voor natuurbranden. Voor de provincies Gelderland, Zeeland en delen van Noord-Holland en Brabant gold vrijdag al de fase ‘extra alert’, vroeger nog code oranje. Bij zeer grote branden kan soms Defensie worden ingeschakeld. Dat gebeurde eerder op de dag bij het blussen van een grote brand bij een afvalverwerker in Hengelo.

De locaties van de natuurbranden: