Crisis binnen regering Merkel om migratie loopt hoger op

Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer wil een strenger migratiebeleid, iets waartegen de bondskanselier zich verzet.

Foto Odd Andersen/AFP Photo

In Duitsland zijn regeringspartijen CDU en CSU nog verder in conflict geraakt over migratie. Minister van Binnenlandse Zaken en CSU-partijleider Horst Seehofer zei zondag tijdens een partijbijeenkomst in München geen alternatief te zien voor het sluiten van de grenzen voor sommige migranten. Ook wil de CSU-leider niet dat Duitsland uitwijzingscentra inricht.

Lees ook: Dit is de man die Merkel het laatste zetje kan geven

De Duitse krant Die Welt meldt zondagavond dat Seehofer mogelijk aftreedt als minister en partijvoorzitter. Hij uitte zich eerder op zondag zeer kritisch over de afspraken die Angela Merkel vorige week tijdens de Europese migratietop maakte. Hij wil een veel strenger migratiebeleid, iets waartegen de bondskanselier zich verzet. Zo wil Seehofer migranten die al eerder asiel in Duitsland of elders in Europa hebben aangevraagd, meteen terugsturen.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Of heeft hij alleen gezegd bereid te zijn af te treden? Onduidelijkheid over wat naar buiten komt uit besloten CSU-beraad in München https://t.co/xqUe8958E0

Klap voor politieke systeem

Ook Merkels CDU kwam zondag bijeen, maar dan in Berlijn. Eerder op de avond werd een persconferentie aangekondigd over de stand van zaken tussen de twee regeringspartijen, maar die bleef lang uit. Het zijn spannende tijden voor de Duitse coalitie, waar de SPD ook deel van uitmaakt. De CDU en conservatieve zusterpartij CSU trekken al jaren samen op en een eventuele breuk tussen die twee partijen - in de vorm van een regeringscrisis of het uiteenvallen van de regering - zou een flinke klap zijn voor het politieke systeem.

Lees ook: ‘CSU, wees christelijk én sociaal’

Nog voor zijn aantreden als minister ongeveer drie maanden geleden uitte Seehofer zich al als fel tegenstander van Merkels migratiebeleid. In oktober worden in Beieren, de deelstaat waar de CSU actief is, echter deelstaatverkiezingen gehouden en dit heeft Seehofer en zijn partij opnieuw op scherp gezet. De Beierse CSU dreigt daar namelijk haar absolute meerderheid in het deelstaatparlement aan anti-immigratiepartij AfD kwijt te raken.

In de peilingen levert die verharde positie de CSU alleen nog weinig op. Hoewel veel mensen in Beieren het vluchtelingenbeleid van Merkel afkeuren, is ze er populairder dan de CSU-leiders Söder en Seehofer. Binnen de CSU vinden sommige critici van Merkel dat de harde toon van de CSU-leiding tegenover Merkel ongepast is.