Wouter Bos verruilt VU voor bank

Invest-NL

Bestuursvoorzitter Wouter Bos van ziekenhuis VUmc gaat de op te richten investeringsbank Invest-NL leiden. Bij die bank kunnen bedrijven geld lenen voor vernieuwende projecten die gewone banken niet willen financieren. De overheid steekt 2,5 miljard euro in Invest-NL en verwacht dat bijvoorbeeld ook pensioenfondsen meedoen.

De voormalige minister van Financiën (PvdA) begint dit najaar. Eerst als ambtenaar, omdat Invest-NL nog door de staat moet worden opgericht. Met een jaarsalaris van 202.000 euro gaat hij meer verdienen dan een minister. Zodra de bank is opgericht, wordt Bos bestuursvoorzitter, op zijn vroegst komend voorjaar. Gezien de tijdelijkheid vindt minister Hoekstra (Financiën, CDA) zijn salaris „gerechtvaardigd”.

Invest-NL neemt de rol over van de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) die in vier jaar nauwelijks projecten wist te financieren. (NRC)