Wapenstilstand Zuid-Soedan kort na ingaan geschonden

Enkele uren na het ingaan van het staakt-het-vuren melden zowel de regering als de oppositie dat er aanvallen zijn uitgevoerd.

De Soedanese president Omar Al-Bashir (midden) met rebellenleider Riek Machar (rechts) en president Salva Kiir (links) na het ondertekenen van de vredesovereenkomst.
De Soedanese president Omar Al-Bashir (midden) met rebellenleider Riek Machar (rechts) en president Salva Kiir (links) na het ondertekenen van de vredesovereenkomst. Foto Ashraf Shazly / AFP

Kort na het ingaan van het staakt-het-vuren in Zuid-Soedan is de overeenkomst al geschonden. De oppositie beweert dat regeringstroepen kort na middernacht een aanval hebben uitgevoerd, aldus persbureau Reuters. Bij AP meldt een regeringswoordvoerder dat juist de oppositie een offensief is begonnen.

De woordvoerder van de oppositie meent dat regeringstroepen en rebellenmilities een “zware gezamenlijke aanval” lanceerden in de stad Mboro. Rond 07.00 uur lokale tijd kwamen er gepantserde troepen, trucks en landcruisers aan. Hij roept de Verenigde Naties op om een vredesmissie op te zetten. Daar voegde hij wel aan toe dat de oppositie zich het recht voorbehoudt om zichzelf te verdedigen.

Lees ook: Oxfam International waarschuwt dat Zuid-Soedan opnieuw wordt bedreigd door hongersnood

Eerdere wapenstilstand ook geschonden

Vorige week leken de vredesbesprekingen nog vastgelopen te zijn, maar de president van Zuid-Soedan, Salva Kiir, tekende woensdag een ‘permanente wapenstilstand’ met zijn tegenstrever, rebellenleider Riëk Machar. 72 uur na het ondertekenen van de overeenkomst woensdag ging het staakt-het-vuren in.

De leiders hoopten met het staakt-het-vuren een eerste stap te maken naar het vinden van een oplossing voor de burgeroorlog die het land al vier jaar in zijn greep houdt. In december tekenden de strijdende partijen ook een wapenstilstand, deze werd ook binnen enkele uren geschonden.

De burgeroorlog in Zuid-Soedan woedt sinds 2013. Tienduizenden mensen kwamen tot nu toe om het leven in de strijd. Meer dan drie miljoen mensen raakten ontheemd en door de oorlog zijn grote hongersnoden uitgebroken.