Vanaf zaterdag zestien dagen geen treinen van en naar Zwolle

Volgens een woordvoerder van ProRail is het uniek dat het treinverkeer op een groot station zo lang volledig stilligt.

Archiefbeeld. Een NS-medewerker geeft informatie aan een reiziger op station Zwolle.
Archiefbeeld. Een NS-medewerker geeft informatie aan een reiziger op station Zwolle. Foto Vincent Jannink/ANP

Het treinverkeer van en naar Zwolle ligt vanaf deze zaterdag zestien dagen stil. Sinds vanochtend tot en met zondag 15 juli zal geen enkele trein het station bereiken of verlaten, meldt ProRail. De spoorbeheerder gaat onder meer sporen en wissels op het station vervangen.

Zwolle is na Utrecht het belangrijkste spoorknooppunt van Nederland. Dagelijks reizen zestigduizend mensen via het station, vanwaar treinen in acht richtingen vertrekken. De verbouwingen moeten leiden tot een toename van “reismogelijkheden”, ProRail werkt onder meer aan snellere verbindingen in de regio en naar de Randstad.

Lees ook: Onderzoek NS en ProRail: Nederlands spoor presteert goed, maar we klagen veel

Volgens een woordvoerder van ProRail is het uniek dat het treinverkeer op een groot station zestien dagen lang volledig stilligt. Hij benadrukt dat bussen worden ingezet om reizigers op te vangen.

“Het treinverkeer zestien dagen stilleggen heeft echt impact voor de reiziger, maar het gaat om grote verbeteringen. De sporen gaan aan de kant, de bovenleidingen en duizenden draden worden vervangen en we werken aan de beveiliging op het spoor. Daar kunnen de reizigers na zestien dagen zeker de vruchten van plukken.”

Correctie 30 juni 16.36 uur: in een eerdere versie van dit artikel was te lezen dat het treinverkeer sinds zondag stilligt. Dit moet zaterdag zijn en is hierboven aangepast.