Groene baret nu petrolkleurig

Een langdurig, hooglopend en emotioneel vraagstuk is gisteravond door een beslissing van de Bevelhebber der Landstrijdkrachten opgelost: nog dit jaar zullen alle baretten van Landmachtpersoneel in de kleur groen, worden vervangen door baretten in de kleur `petrol' - dat is ook groen, maar `tenderend naar blauw', aldus een ingewijde.

Uiterst verheugd over dit besluit is met name de Stichting Redt de Groene Baret, een ad hoc groepering van commando's en oud-commando's die zich jarenlang verzet heeft tegen de groene baret voor `gewoon' landmachtpersoneel, daar immers de (hel-)groene baret sinds jaar een dag een onderscheidingstekenen is van de elitetroepen die de commando's vormen.

,,We hebben de bodemprocedure voor de Haagse rechtbank gisteren na het bekendworden van de beslissing meteen gestaakt'', aldus secretaris van de stichting Johan Ros, zelf oud-commando. Een kort geding tegen de groene baret, behorend bij het vanaf 2003 in de Landmacht ingevoerde nieuwe Dagelijks Tenue (ontwerp Frans Molenaar) was eerder zonder gevolg gebleven. Wel had zelfs Prins Bernard zich vorig jaar nog achter het streven opgesteld, het groene hoofddeksel uitsluitend voor commando's te reserveren.

Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht is de beslissing van gisteravond door bevelhebber generaal Marcel Urlings, ingegeven door zorg om ,,traditie en eenheidsbinding'' binnen het korps Commandotroepen - soldaten die, zoals nu weer in Afghanistan, ,,onder moeilijke omstandigheden hun werk moeten doen in lotsverbondenheid en kameraadschap''. Vanaf oktober overlegden ambtenaren op Defensie al over aanpassing van de Landmacht-baret. De uitkomst was tot gisteravond onzeker. Deel van de uitvoerige procedure is dat dit besluit de politieke steun heeft van staatssecretaris Van der Knaap.

Wat tenslotte bij Urlings de doorslag heeft gegeven, zo blijkt uit zijn communiqué over de zaak, is dat het commandogroen en het landmachtgroen weliswaar zeer duidelijk te onderscheiden zijn als je de twee baretten naast elkaar legt, maar dat deze vergelijkingsmogelijkheid zich in het leger nu eenmaal niet elk moment van de dag voordoet, zodat verwarring op de loer ligt. Bovendien is de landmachtbaret ten prooi aan enige verkleuring door regen enzovoorts, waardoor de verwarring nog toeneemt.

Voor een budget van ongeveer 200.000 euro zullen alle militairen - dit jaar nog, naar men hoopt - de huidige baret mogen inwisselen voor de baret `petrol'. Een jarenlange zaak is zo tot een gelukkig einde gebracht: drie achtereenvolgende bevelhebbers landstrijdkrachten hebben zich er vanaf de jaren negentig al over gebogen.