Podcast

NRC Haagse Zaken #38: Wat je moet weten over de dividendbelasting

Het woord klinkt al maanden op en rond het Binnenhof: de dividendbelasting. De VVD wil er van af, de coalitie gaat er (schoorvoetend) mee akkoord en de oppositie maakt zich er boos over. Maar wat is het voor belasting? Wie betaalt het, wat levert het op, en wie is de baas in Nederland?

Al zo’n honderd jaar betalen buitenlandse aandeelhouders in Nederland dividendbelasting. Het levert de schatkist jaarlijks zo’n 1,4 miljard euro op. Nu wil de coalitie de belasting afschaffen, maar waarom eigenlijk? Welke belangen spelen er mee? En waarom ligt het politiek zo gevoelig? Philip de Witt Wijnen en Barbara Rijlaarsdam vertellen Lamyae Aharouay er alles over, in weer een nieuwe aflevering van Haagse Zaken.

Luister ook naar de vorige aflevering van Haagse Zaken over Wat is die D nog waard?.

Productie Mirjam van Zuidam.