WK Voetbal dag 16: na Messi nu ook Ronaldo naar huis

Edinson Cavani loodst Uruguay met twee doelpunten langs het Portugal van Cristiano Ronaldo. Eerder op de dag plaatste Frankrijk zich ten koste van Argentinië voor de kwartfinale.

 • Cavani leidt Uruguay langs Portugal

  Uruguay
  2
  Portugal
  1
  Cavani
  7’

  Pepe
  55’
  Cavani
  62’
  In Sotsji heeft Uruguay zich zaterdag tegen Portugal verzekerd van een plaats in de kwartfinale van het WK. Het leek vooraf een confrontatie tussen twee vedettes te worden: Cristiano Ronaldo tegen Luis Suarez. Een andere aanvaller drukt echter zijn stempel op de wedstrijd. Edinson Cavani leidt zijn vroege goal zelf in met een crosspass op maat richting Suarez, die voorzet richting de tweede paal. De doorgelopen Cavani kopt daarop knap in de korte hoek binnen, waardoor Portugal voor een lastige opgave staat: scoren bij de nog niet gepasseerde defensie van Uruguay.

  Zelfs met Cristiano Ronaldo in het elftal blijkt het voor het Portugal moeilijk om doelman Fernando Muslera te passeren. Pas in de tweede helft valt de gelijkmaker, nadat Pepe uit een corner binnen kopt. De Portugezen lijken na de goal het initiatief over te nemen en de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar ondanks de sterke fase is het wederom Cavani die Uruguay al zeven minuten na de gelijkmaker weer op voorsprong zet. De matchwinner zou uiteindelijk de wedstrijd niet uitspelen: na een botsing met keeper Muslera moet Cavani worden gewisseld.

  In het hete Sotsji lukte het geen van beide elftallen om in de slotfase de ander pijn te doen. Exemplarisch was de gele kaart voor Ronaldo, die zijn frustratie uitte tegen de scheidsrechter. Want naast Lionel Messi kan ook Ronaldo ‘wereldkampioen’ hoogstwaarschijnlijk nooit op zijn CV bijschrijven.

 • Frankrijk overklast Argentinië

  Frankrijk
  4
  Argentinië
  3
  Griezmann
  13’
  Di Maria
  41’

  Mercado
  48’
  Pavard
  57’
  Mbappé
  64’
  Mbappé
  68’
  Agüero
  93’
  In de volgende ronde staat Suarez tegenover de talentvolle 19-jarige aanvaller Kylian Mbappé, die zich eerder op de dag met Frankrijk voor de kwartfinale plaatste ten koste van Argentinië. In een aantrekkelijk duel werd het 4-3 voor de Fransen. De fans van Les Bleus konden al vroeg in de wedstrijd juichen: na 11 minuten trok Mbappé een indrukwekkende sprint vanaf de eigen helft, waarop hij door Marcos Rojo in het Argentijnse strafschopgebied tegen de grond werd gewerkt. Antoine Griezmann mist niet: 1-0. In het halfuur dat volgt heeft Argentinië het erg lastig tegen Frankrijk, dat enkele goede kansen krijgt. Toch is het de Argentijnse aanvaller Angél di Maria die in de 42e minuut haast vanuit het niets raak schiet.

  Kylian Mbappé: ster van de banlieue, hoop van Les Bleus

  Na vijf minuten spelen in de tweede helft komen de Argentijnen zelfs met geluk op voorsprong. Een afstandsschot wordt door Mercado van richting veranderd en valt achter de Franse doelman Lloris in de goal. Argentinië lijkt de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar kan niet lang van de voorsprong genieten: door een verwoestende uithaal van de Franse rechtsback Benjamin Pavard en twee goals van uitblinker Mbappé staat het binnen tien minuten 4-2.

  De mooiste goal was zonder twijfel van Pavard:

  Een Argentijns doelpunt in blessuretijd was niet genoeg om de wedstrijd nog spannend te maken. Sergio Agüero, die niet in de basis stond, scoort op aangeven van Messi de 4-3, wat tevens de eindstand is. Voor veel Argentijnen is de uitschakeling een hard gelag. Ook Javier Mascherano reageerde teleurgesteld: direct na het laatste fluitsignaal maakte de middenvelder bekend dat hij stopt als Argentijns international.