Fiat voor fusie Tata en Thyssen

Staal De ondernemingsraad van Tata Steel in Nederland, die eerder nog behoorlijk dwars lag, is nu toch akkoord met de fusieplannen.

Hoogoven van ThyssenKrupp in Duisburg.
Hoogoven van ThyssenKrupp in Duisburg. Foto Krisztian Bocsi / Bloomberg

De fusie tussen de Europese tak van Tata Steel en het Duitse ThyssenKrupp is een stap dichterbij. De centrale ondernemingsraad van Tata Steel Nederland, die eerder nog dwars lag, ging vrijdag akkoord met de fusie.

Aan de belangrijkste eisen van de ondernemingsraad is voldaan, zegt voorzitter Frits van Wieringen van de Ondernemingsraad in een toelichting. Zo zullen er tot 2026 geen gedwongen ontslagen vallen. Eerder gingen ook de Duitse en Nederlandse vakbonden al akkoord met de deal.

Naar verwachting zouden de beide bedrijven later op vrijdagavond de fusie officieel aankondigen. De twee vormen een joint venture waarin de staaltak van ThyssenKrupp (28.000 werknemers, 8,9 miljard euro omzet) en Tata Steel Europe (21.000 werknemers, 7,9 miljard euro omzet) ieder een belang van 50 procent krijgt. Het hoofdkantoor van de nieuwe combinatie komt in Nederland.

Het nieuwe bedrijf heeft straks staalfabrieken in Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië. Een klein deel van de Britse activiteiten, met rond de 1.400 werknemers, wordt verkocht. De combinatie Thyssen-Tata wordt de tweede staalproducent van Europa, na ArcelorMittal (197.000 werknemers, omzet 61 miljard euro), dat staalfabrieken heeft in onder meer Frankrijk, Spanje, Duitsland, Polen, Tsjechië en de Verenigde Staten.

De ondernemingsraad van Tata Steel Nederland keerde zich eerder nog tegen de fusieplannen. De OR daagde de directie van het staalbedrijf zelfs voor de rechter, omdat het nauwelijks betrokken zou worden bij de fusie. Ook was er sprake van het schrappen van duizenden banen en vreesde de ondernemingsraad dat Tata Steel Nederland in IJmuiden zijn zelfstandigheid zou verliezen.

Een belangrijke eis was dat Tata Steel Nederland een eigen onderneming zou blijven binnen de joint venture, met een eigen directie en een eigen raad van commissarissen. ‘IJmuiden’ kan op die manier zelf beslissen over investeringen in het bedrijf.