Brieven

Brieven 30/6/2018

Foto Alamy

Werkelijk ge-ni-aal zoals Joël zijn smaak bezoek aan Noma in Kopenhagen (Joel Broekaert at bij Noma en ging uit z’n dak, 23/6 ) beschrijft! De fijne woorden die hij daarbij zo treffend gebruikt, de sfeer én smaak zijn pakkend. Gelukkig, dan hoef ik daar niet meer heen, het water loopt me zo ook wel door de mond, dat scheelt weer flink wat uitstoot van CO2 en fijnstof. Geweldig ook die soortenkennis van planten en dieren die de heren koks hebben. Als ecoloog zie ik voor me hoe al die soorten lekker geleefd hebben in hun habitat, om (bij Noma) tot het laatste onderdeeltje opgegeten te worden. Zó mag dat, zo min mogelijk verspilling, wij zijn alleseters!

Nu nog zorgen dat ál die soorten een toekomst hebben, zodat niet alleen de lekkerbekken maar al het volk te eten blijft houden. Ik bedoel maar: als we willen blijven genieten van inktvisvocht en paardenmossel, maar ook van aardappels, melk en brood, dan zullen we er voor moeten zorgen dat al die soorten duurzaam blijven, en het eco-systeem op orde blijft.