Brieven

Brieven 30/6/2018

Vliegen

Trein is slechte deal

Onverwacht moest ik, dicht bij Londen, naar een crematie. Kort dag om de reis te regelen. Mijn voorkeur: trein, maar dan. Retourtje Den Haag - Londen: 498 euro. En dan nog Londen zien uit te komen! Vliegen vanaf Schiphol naar Luton, dicht bij mijn bestemming, vrienden halen me af van het vliegveld: 150 euro. Plus twee retourtjes met tram en trein naar Schiphol, iets minder dan 20 euro. Dan wordt de keuze toch makkelijk, een enorm prijsverschil en uren minder reistijd. NS en Eurostar mogen dan wel adverteren met tickets van enkele tientallen euro’s, maar de praktijk is anders.

Vaccineren

En de vader dan?

Mariël Croon pleit vurig voor het vaccineren van jonge vrouwen tegen HPV (Moeders, laat toch je dochters vaccineren, 28/6). Ik begrijp het sentiment waar ze aan appelleert, maar de kop is ongelukkig gekozen. Het is achterhaald om moeders als hoofdverzorger te positioneren, ook in dit geval. Ouders (m/v) zijn verantwoordelijk voor het vaccineren van hun dochters tegen HPV, niet alleen moeders. Sterker nog, ouders (m/v) zijn verantwoordelijk voor het vaccineren van hun kinderen (m/v).

Klimaat

Verbied eerst vuurwerk

Een heldere doelstelling. Iedere burger begreep het. Direct positief effect op milieu en volksgezondheid. En het bespaart de burger geld, al gaf hij/zij dat vrijwillig uit. Ik heb het niet over de klimaatwet, maar over het vuurwerkverbod. Dat komt er niet. Vanwege ‘onvoldoende draagvlak’, lees: angstige politici. Nu ligt er een voorstel voor de klimaatwet. Laat de voorstanders de burger maar eens vertellen wat het voor hem/haar betekent. Met name, wat het gaat kosten. Eens kijken of er dan ‘voldoende draagvlak’ is.