Autoriteiten extra alert op bosbrand

Droogte

Als gevolg van aanhoudende droogte zijn autoriteiten in een deel van het land extra alert op natuurbranden. In de provincies Gelderland, Zeeland en in delen van Noord-Holland en Brabant geldt de ‘fase extra alert’. De autoriteiten hebben preventieve maatregelen getroffen vanwege de hogere risico’s op natuurbranden. Dagelijks vinden controles plaats door politie en boswachters.

Sinds vrijdag wordt boven de Veluwe gevlogen om eventuele beginnende brandjes tijdig te ontdekken. En in alle grote natuurgebieden liggen calamiteitenroutes voor hulpdiensten en zijn extra waterputten aangelegd. Bij een zeer grote brand zal Defensie de brandweer te hulp schieten met blushelikopters. Volgens het KNMI verloopt de maand juni dit jaar tot nu toe zeer droog. Gemiddeld over het land gaat het om de top 10 droogste junimaanden sinds 1906 toen de neerslagmetingen begonnen. In De Bilt was het zelfs de droogste junimaand sinds 1906. (ANP)