Afghaanse president beëindigt staakt-het-vuren

Wel vroeg president Ashraf Ghani de leiders van de radicaal-islamitische Talibaan om nieuwe vredesgesprekken.

Talibaan-strijders tijdens het staakt-het-vuren eerder deze maand.
Talibaan-strijders tijdens het staakt-het-vuren eerder deze maand. Foto Parwiz/Reuters

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft zaterdag formeel het einde van het eenzijdige staakt-het-vuren met de Talibaan aangekondigd. Dit betekent dat de regeringstroepen officieel toestemming hebben om de wapens weer op te pakken. Wel vroeg Ghani de leiders van de radicaal-islamitische Talibaan om nieuwe vredesgesprekken.

President Ghani maakte eerder deze maand bekend dat zijn troepen tussen 12 en 20 juni de wapens zouden neerleggen, om het einde van de ramadan vreedzaam te vieren. Deze wapenstilstand wilde hij vervolgens verlengen. De Talibaan gingen alleen akkoord met een driedaags staakt-het-vuren, van 12 tot 15 juni. Het was de eerste officiële wapenstilstand sinds de Amerikaanse invasie in 2001.

Lees ook: Talibaan willen wapenstilstand niet verlengen

Bestand gevierd

Het kortstondige bestand werd enthousiast ontvangen door de Afghaanse bevolking. Regeringstroepen en Talibaan-strijders kwamen zelfs bijeen om samen te bidden en foto’s te maken. Toch werd de feestvreugde tweemaal ruw verstoord, door zelfmoordaanslagen in Nangarhar en Jalalabad. De aanslagen zijn opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS), waarvoor het eenzijdig afgeroepen staakt-het-vuren van de Afghaanse regering niet gold.

Ghani benadrukte zaterdag tijdens een persconferentie dat hij nog steeds vrede wil bereiken in Afghanistan.

“Het volk heeft de regering en de Talibaan gevraagd om vrede. Wij hebben deze roep geaccepteerd. Nu ligt de keuze bij de Talibaan: willen ze doorgaan met doden of sluiten ze zich aan bij het vredesproces?”