Wat Stéphane Alonso het meest bijbleef van zijn correspondentschap

Na vijf jaar correspondentschap in Brussel ruilt Stéphane Alonso België in voor de Haagse redactie. Een overzicht van de stukken die hem het meest zijn bijgebleven.

 1. ‘Europa is als een huis zonder dak’

  De Belgische oud-minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke legt hier kraakhelder uit waarom de sociale ravage tijdens de eurocrisis zo groot was - en wat je daartegen kunt doen. Een eye-opener, die in het kader van de nu besproken eurozonehervormingen nog steeds razend actueel is.


  Lees hier: ‘Europa is als een huis zonder dak’
 2. De wilde rit door Parijs

  In 2015 mocht ik enkele dagen mee met de delegatie van Frans Timmermans, de tweede man van de Europese Commissie. Het werd een wilde rit door Parijs, met nauwelijks tijd om naar adem te happen.

  Lees hier: Geen tijd om te plassen
 3. Het blokkeren van het aanblijven van Dijsselbloem

  Tijn Sadée en ik ontdekten dat de Nederlandse regering het langer aanblijven van Jeroen Dijsselbloem als Eurogroepvoorzitter zelf had geblokkeerd, ondanks brede steun hiervoor onder andere eurolanden.

  Lees hier: Nederlandse regering blokkeerde zélf het aanblijven van Dijsselbloem
 4. Een van de grootste Nederlandse lobby-fiasco’s

  Reconstructie samen met Tijn Sadée en Geertje Tuenter van een van de grootste Nederlandse lobby-fiasco’s, waarbij Nederland het Europese verzet tegen moderne ‘pulsvisserij’ negeerde, en daardoor uiteindelijk aanwakkerde.

  Lees hier: De politiek nam ’t risico, de vissers dachten dat het goed zou komen
 5. Dit fonds behoedt de hele eurozone voor onrust

  Mark Beunderman en ik kregen vorig jaar een uniek inkijkje in het Europese noodfonds ESM, de kurk van 500 miljard euro waarop de eurozone drijft. Over de woeste stier in de markt.

  Lees hier: Dit fonds behoedt de hele eurozone voor onrust
 6. Het grote sluitstuk

  Het sluitstuk van jarenlang eigen onderzoek, samen met Wilmer Heck, naar de financiering van pan-Europese partijen en stichtingen.

  Lees hier: Europarlement eist zes ton terug na misbruik EU-subsidies
Ook Guus Valk vertrekt als correspondent, uit de Verenigde Staten. Lees daarover: Wat Guus Valk het meest bijbleef van zijn correspondentschap