VS

Vijf doden bij schietpartij lokale krant in Maryland

Bij een schietpartij op de redactie van een plaatselijke krant in de Amerikaanse staat Maryland zijn donderdag vijf mensen om het leven gekomen en twee anderen gewond geraakt. Volgens de politie van Annapolis, ongeveer een uur buiten Washington, ging het om een „gerichte aanval” op The Capital Gazette.

De schutter, een 38-jarige man uit Maryland, is aangehouden. Het gaat om Jarrod Warren Ramos, een man die een jarenlang conflict had met de krant nadat hij in 2012 een klacht indiende om smaad. Die zaak werd verworpen. Volgens de politie was het een eenmansactie en was er geen sprake van een terreuraanslag.

Volgens de politie had hij bedreigingen van gewelddadige aard geuit tegen The Baltimore Sun en had Ramos een „langdurige vete” met The Capital, naar aanleiding van een artikel uit 2011 over een strafzaak tegen hem op het gebied van intimidatie.

Een Twitterprofiel onder Ramos’ naam had als profielfoto een ex-columnist van de krant die over die zaak had geschreven. „Ik heb deze pagina aangemaakt om mezelf te verdedigen”, stond erbij. Kort voor de schietpartij verscheen na lange stilte een bericht met de tekst „F--- you, laat me met rust.”