Verbod op oneerlijke handelspraktijken tegen boeren

Tussen de 10 en 20 procent van de boeren krijgt weleens te maken met het eenzijdig wijzigen van contracten en andere zaken die ze als oneerlijk ervaren.

Minister Carola Schouten opent de hekken van een boerderij.
Minister Carola Schouten opent de hekken van een boerderij. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het kabinet neemt maatregelen om het afknijpen van boeren en tuinders tegen te gaan en om de marktpositie van deze beroepsgroepen te versterken. Dat heeft minister van Landbouw Carola Schouten (ChristenUnie) vrijdag laten weten. Er komt een expliciet verbod op een aantal oneerlijke handelspraktijken.

Tussen de 10 en 20 procent van de boeren krijgt weleens te maken met als oneerlijk ervaren handelspraktijken, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research. Dat betreft onder meer het eenzijdig en met terugwerkende kracht wijzigen van contracten, het kort van tevoren annuleren van bestellingen bederfelijke goederen en het opleggen van te lage prijzen.

Sancties

De oneerlijke acties zijn doorgaans het werk van groothandels, supermarkten en de levensmiddelenindustrie. Door de maatregelen kunnen de rechter en toezichthouder ACM voortaan sancties opleggen aan kwaadwillende bedrijven. Ook hebben boeren voortaan meer mogelijkheden om samen op te trekken tegen grote afnemers.

Vorige week werd bekend dat er een meldpunt in het leven wordt geroepen voor boeren die een te lage prijs voor hun producten krijgen van supermarkten. Daarnaast gaat de ACM periodiek onderzoek doen naar prijsvorming en eventuele problemen in de sector.