Mogelijk verband aanslagen op media en kroongetuige-moord

Een van de verdachten van de liquidatie van Reduan B., is net als de verdachte van de aanslag op de redactie van Panorama lid van motorclub Caloh Wagoh Triad.

Schade aan het gebouw van De Telegraaf aan de Basisweg in Amsterdam, na een aanslag met een busje.
Schade aan het gebouw van De Telegraaf aan de Basisweg in Amsterdam, na een aanslag met een busje. Foto Koen van Weel / ANP

De 34-jarige man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de liquidatie van Reduan B., de broer van ‘Mocro-maffia’-kroongetuige Nabil B., is lid van motorclub Caloh Wagoh Triad. Dat bevestigt een woordvoerder van het Amsterdamse Openbaar Ministerie.

De Telegraaf, die eerder deze week het doelwit was een aanslag, trekt deze vrijdag op basis van de informatie van justitie en een anonieme bron de conclusie dat er mogelijk een verband bestaat tussen de recente aanslagen op Nederlandse media en de Mocro-maffia.

Een van de verdachten van de moord op Reduan B., de 34-jarige G.G. uit Den Haag, blijkt lid van de relatief kleine motorclub Caloh Wagoh Triad. Hij wordt verdacht van wapenbezit. Ook de verdachte van de aanslag met een raketwerper op het gebouw van Panorama/Nieuwe Revu, is een leider van één van de chapters van deze motorclub.

Het is nog niet duidelijk wie de aanslag op De Telegraaf heeft gepleegd. De krant vermoedt dat er een verband bestaat met de andere twee aanslagen door de motorclubleden Caloh Wagoh.

Mocro-maffia

Twee leden van Caloh Wagoh Triad, dat tien afdelingen heeft in Nederland en Suriname, zitten al vast voor de liquidatie van crimineel Jaïr Wessels in Breukelen, juli vorig jaar. De Telegraaf vraagt zich af of Caloh Wagoh ‘gangsterklussen opknapt’ voor kopstukken van de Mocro-maffia.

Lees ook: Aanslagen Panorama en Telegraaf passen bij verharding crimineel milieu

Een paar dagen na de moord op Reduan B. werden meerdere verdachten aangehouden. Naast de 34-jarige G.G. werd ook een 40-jarige man aangehouden. Die heeft eerder deze maand bekend dat hij de schutter was. Reduan B., die niets met het criminele milieu te maken had, werd eind maart doodgeschoten in Amsterdam-Noord.

Kroongetuige Nabil B. heeft belastende verklaringen afgelegd tegen twee kopstukken van de Mocro-maffia. Het gaat om Ridouan T. en Saïd R., die beiden Nederland ontvlucht zijn. Justitie vermoedt dat de twee in Colombia of Mexico verblijven.

Media-aanslagen

De Telegraaf, die regelmatig over de Mocro-maffia schrijft, werd afgelopen maandagnacht het doelwit van een aanslag. Een wit busje reed tweemaal in op het gebouw waar Telegraaf Media Groep huist, waarna de bestuurder de auto in brand stak. Een week eerder werd het gebouw waar de redactie van Panorama gevestigd is, beschoten met een antitankwapen.

De aanslagen passen volgens NRC-misdaadjournalist Jan Meeus in de verharding die al enige jaren zichtbaar is in het criminele milieu. Misdaadjournalist John van den Heuvel van De Telegraaf krijgt al enige tijd strenge persoonsbeveiliging. Ook Parool-misdaadjournalist Paul Vugts moest vorig jaar onderduiken.