Vanaf maandag staking streekvervoer buiten spits

De actie volgt op grotere stakingen van streekvervoer eerder deze week.

Foto ANP

Buschauffeurs en machinisten die zijn aangesloten bij vakbond CNV en FNV staken vanaf maandag buiten de spits. Dat hebben de vakbonden vrijdag bekendgemaakt. De actie volgt op grotere stakingen van streekvervoer eerder deze week.

Bussen en treinen blijven wel rijden tijdens de ochtend- en avondspits. Actieleider Jeroen Warnaar zei tegenover persbureau ANP dat er nog “te weinig beweging is bij de werkgevers” in de onderhandelingen rond een nieuw cao.

Lees ook: Niet elke chauffeur heeft een extra plaspauze nodig

Cao

Afgelopen woensdag legden machinisten en chauffeurs al het werk neer. Dit omdat de bonden en ov-bedrijven al maandenlang overhoop liggen over een nieuwe cao die voor streekvervoer moet gelden. Vakbonden vinden dat de werkdruk van chauffeurs te hoog is en willen zaken als (plas)pauzes voor bestuurders concreet laten vastleggen. Werkgevers stellen dat die eisen te zwaar zijn, omdat inwilliging ervan het openbaar vervoer “onbetaalbaar” zou maken.

De cao geldt voor 12.000 werknemers. De bonden willen ook een loonverhoging van 3,5 procent.