Recensie

Recensie

Vakantieleesadviezen van NRC-lezers

Na de boekenredacteuren geven nu onze lezers tips over welke boeken u mee kan nemen op vakantie.

Getty Images/iStockphoto

De vakantietips die we de afgelopen week van bijna tweehonderd NRC-lezers ontvingen, waren zeer gevarieerd, al zaten er veel klassiekers tussen. Twee onbekende titels kwamen in de adviezen vaak voor: het autobiografische De Zaaier van Violette Ailhaud (14 keer), een in 1919 geschreven waargebeurd verhaal over het jaar 1852 in een Frans dorp, en Volle Bloei van Hetty Kleinloog (12 keer), een verhaal over vijf vrouwen op leeftijd (‘geschikt voor een strandvakantie’).

Lezeres Els (62, achternaam niet vermeld) uit Kalwij raadde De Zaaier aan, omdat het zo’n aangrijpend verhaal is, ‘om helemaal in op te gaan.’ Zelf gaat ze met vakantie naar Renswoude en neemt ze vooral boeken van Jan Siebelink mee.

Ook Henri Bik (74) uit het Franse Mèze bleek fan van De Zaaier, maar stort zich tijdens zijn vakantie op het Seksdagboekvan Heleen van Royen.

Sylvia Schaffrath (45) uit Vaals was een van de vele fans van Volle Bloei. Als argument voerde ze aan: ‘Een lach, een traan, over vriendschap en het leven… om even bij stil te staan.’ Het is volgens haar geschikt voor een strandvakantie in Portugal.

Frouke Fokkema (66) uit Amsterdam raadde Botho Strauss’ Herkomst aan, een ‘kleine intieme novelle over een vader’. Het is voor elke bestemming geschikt. Zelf blijft ze in Nederland waar ze Wildflower van Mark Seal gaat lezen.

Stefan Waterdrinker (22) uit Utrecht adviseert Matteo Strukuls De medici, een ‘verbeeldende historische roman’ voor iedereen die naar Frankrijk of Italië gaat.

Sophie van Oostvoorn (26) uit Amsterdam raadt Wij van David Nicholls aan. ‘Het boek leest als een trein en de hoofdpersonen reizen langs verschillende Europese steden als Parijs, Venetië en Amsterdam.’ Voor iedereen dus die naar die steden gaat. Zelf gaat ze naar Zuid-Frankrijk, waar ze Lincoln in the Bardo van George Saunders gaat lezen.

Mart-Jaap van Leeuwen (34) uit Zwolle koos de roman Wat behouden blijft van Wallace Stegner als vakantietip voor alle bestemmingen: ‘Heerlijk rustige roman in de stijl van Stoner. Goed uitgewerkte personages, sterke dialogen en een boeiend verhaal over ‘‘gewone” mensen.’

Zelf heeft hij nog geen concrete reisplannen, maar neemt in ieder geval een tas vol literatuur en spannende thrillers mee.

Jelte Visser (69) uit IJlst adviseerde Tolstois Anna Karenina in de vertaling van Hans Boland: ‘Het is een dikke pil maar het is een belevenis om te lezen’ voor wie richting Rusland of Oost-Europa gaat. Zelf viert hij vakantie in Marokko, waar hij Nobel streven van Frits Oostrom gaat lezen.

Voor Rusland adviseerde Karin Boemhouwer (55) uit Wijk bij Duurstede Kurban Saids liefdesroman Ali en Nino. Zelf neemt ze de autobiografieën Mijn vrijheidvan Ayaan Hirsi Ali en Couscous op zondag van Khadija Arib mee naar Polen en Duitsland.

Marga Duin (63) uit Beverwijk koos voor Tsjaikovskistraat 40 van Pieter Waterdrinker en neemt Onno Bloms biografie van Jan Wolkers mee naar Portugal.

Homo Deus van de Israëlische historicus Yuval Noah Harari deed het goed bij Koosje Wolf (61), ‘Omdat het veel stof tot nadenken geeft, waar men zo heerlijk op kan herkauwen wanneer men over de zee naar de horizon staart.’ Het boek is volgens haar bij uitstek geschikt voor een strandvakantie. Zelf verblijft ze 7 maanden op Fuerteventura, waar ze Harari’s Homo Sapiens, Peter Frankopans De Zijderoutes en Tamim Ansary’s Een geschiedenis van de wereld door moslimse ogen gaat lezen.

Ietje Heybroek (69) uit Blaricum koos voor Julian Barnes’ Het enige verhaal, omdat ze de schrijfstijl en de vragen die erin worden gesteld bijzonder vindt. Tijdens haar vakantie in Amerika leest ze De buurjongen van Paolo Cognetti.

Olga Amagliani (40) uit Amsterdam raadt iedereen zowel Lawrence Osborne’s Hunters in the dark, Jennifer Egans Manhattan Beach en Margot Vandestraetens Mazzel Tov aan: ‘Het zijn alledrie boeken die je met groot plezier leest, dus ook prima om op het strand te lezen, of in een trein of bus.’ Osborne is bij uitstek geschikt voor exotische bestemmingen (Azië), Egan voor New York en San Francisco. Mazzel Tov voor Antwerpen. Zelf gaat ze naar Sardinië en de Dolomieten, waar ze de essaybundel Feel free van Zadie Smith gaat lezen en meenemen, en de nieuwe Paolo Giordano.

Veerle van den Broek (51) uit ’s-Hertogenbosch beveelt Jouw gezicht zal het laatste zijn van João Ricardo Pedro aan, ‘omdat je zo’n beetje het echte Portugal en zijn wrange geschiedenis leert kennen.’

Jan de Vries (62) uit Eindhoven komt met Vaderland van Fernando Amaburu: een roman die een menselijk gezicht geeft aan de strijd van de ETA in Spaans Baskenland. Zelf gaat hij naar Italië met Tussen drie plagen van de Est Jaan Kross in zijn koffer.

Inge Postma (46) uit Groningen geeft de voorkeur aan Spiegel spiegel schouder van de Deense Dorthe Nors: een ‘fijn boek, prachtige zinnen en prettig leesbaar.’ Het verhaal speelt zich af in Denemarken, maar eigenlijk kan deze roman overal gelezen worden. Zelf gaat ze naar Zweden waar ze Het begin van de lente van Penelope Fitzgerald gaat lezen.

Iris Windmeijer (24) uit Amsterdam koos voor Waar is Bernadette van Maria Semple: ‘Het boek is humoristisch, de karakters zijn goed geschetst en door de vertelsituatie is het een grote puzzel voor de lezer.’ Het is ene boek voor in een stad, voor op Antarctica of voor op het strand. Vakantie viert ze in Miami, waar ze De witte kamer van Samantha Stroombergen gaat lezen.

Gotze Kalsbeek (55) uit Amsterdam adviseert De Koffiedief van Tom Hillenbrand, een ‘heerlijke schelmenroman’ in de sfeer van de boeken van het Russische schrijversduo Ilf en Petrov. Aan de Vinkeveense plassen gaat hij tijdens zijn vakantie The Monk of Mokha van Dave Eggers lezen, een roman die ook over koffie gaat.

Helga Kok (51) uit Utrecht koos voor Lampje! van Annet Schaap: ‘Het is een heerlijk verhaal. Zó mooi geschreven. Voor iedereen van 10-99. Het wordt een klassieker!’ Het is geschikt voor ‘overal waar een vuurtoren staat’. Zelf gaat ze naar Frankrijk en Guernsey, waar ze Al onze gisterens van Natalia Ginzburg, Lezen in Frankrijk van Margot Dijkgraaf en Tannie Maria & de demonische monteur van Sally Andrew gaat lezen.

Penny Dekker (47) uit Rotterdamadviseert The Lonely City van Olivia Laing, die ‘aan de hand van de levens van een aantal beeldend kunstenaars en haar eigen geïsoleerde leven in New York het gegeven van eenzaamheid analyseert en uitdiept. Zelf neemt ze op vakantie mee Kolymsky Heights van Lionel Davidson.

Jacqueline Schaalje (50) uit Tel Aviv koos voor de verhalen en novellen van Yusuf Idris: ‘Prachtige verhalen vol genuanceerde portretten van Egyptenaren van allerlei pluimage.’ Een aanrader voor elke bestemming in het Midden-Oosten. Zelf gaat ze naar Egypte, maar ze weet nog niet welk boek ze meeneemt.

Ook M. Hoofwijk (60) uit Limbricht kiest voor een roman die zich in het Oosten afspeelt: De kleine Memed van Yashar Kemal. Hij blijft thuis en leest nu Tilmann Lahmes De familie Mann. Geschiedenis van een gezin.