Opinie

Permanent bekladde iconen

Zou Neymar wanneer er een naald in zijn huid wordt gestoken net zo mekkeren als op het veld? De Braziliaanse ster heeft de ernstigste vorm van aanstelleritis. Als er iemand naar hem blaast, stort hij ter aarde. Maar zonder scheidsrechter in de buurt heeft hij blijkbaar niet zo’n lage pijngrens. Neymar heeft zijn 26-jarige lichaam bijna vijftig keer laten tatoeëren.

Zijn zus, moeder en zoontje zien er gedrochtelijk uit. Inkt is verspild aan slechte teksten en kinderlijke emoji’s. Maar natuurlijk zit achter elke vlek een persoonlijk verhaal.

Ook Lionel Messi liet zich toetakelen. Bij Sergio Ramos zit het van nagels tot oren. Raheem Sterlings aandeel in het Engelse succes krijgt minder aandacht dan het automatische geweer dat hij op zijn rechterkuit liet vereeuwigen.

De trend van bekladde voetballijven begon met David Beckham en maakte hem, in combinatie met vrouw en kapsels, tot icoon.

In Engeland leerde ik waarom juist daar tatoeages zo populair zijn: schooluniformen. Als iedereen tot diep in de puberteit hetzelfde draagt, onderscheiden ze zich met hanenkammen en inkt. Voetballers in tenue zijn niet anders.

Gelukkig is niet alle schade permanent. De Portugees Ricardo Quaresma had – nog iets radicaler dan de rest – twee tranen op zijn gezicht getatoeërd. Die zijn dit toernooi plots verdwenen.

, politiek redacteur, schrijft tijdens het WK voetbal een wisselcolumn met Arjen Fortuin