Recensie

Recensie Media

Manipulatie, vuil spel en verraad

Serie De tragikomische dramaserie Succession gaat over de bittere strijd om de opvolging van een mediatycoon. Een strijd waarin niets geschuwd wordt.

Mediatycoon Logan Roy (Brian Cox) heeft besloten het wat rustiger aan te doen. Zijn zoon Kendall is directeur geworden en twee andere zoons en zijn dochter maken ook onderdeel uit van het bedrijf. De passief-agressieve Kendall (Jeremy Strong) heeft echter moeite met het opkopen van een hip internetbedrijf, al was het maar omdat hij de verkopende partij in een vergadering aanspreekt met ‘dude’. Vader Roy lijkt zich sowieso te bedenken. Blijft hij zelf aan het roer, geeft hij meer macht aan zijn flierefluitende zoon Roman of plaatst hij dochter Shiv in het bestuur?

Het tragikomische Succession gaat over de bittere strijd om de opvolging van Logan, die in de eerste aflevering, aan het eind van zijn verjaardagsfeest, een beroerte krijgt. Een strijd waarin niets geschuwd wordt: manipulatie, vuil spel en verraad. Betekent dit het einde van de familie?

De HBO-serie, waarvan elke week een deel wordt uitgezonden, is bedacht door showrunner Jesse Armstrong. Armstrong was lang bezig met een scenario over mediamagnaat Rupert Murdoch, eigenaar van News Corporation dat onder andere Fox News en verschillende tabloids bestiert. Dat scenario bleef onverfilmd, maar veel ervan sijpelde door in deze serie: machtsmisbruik, arrogantie, overmoed, emotionele kilte, nietsontziende praktijken.

Toch is het niet onprettig om naar deze vervelende mensen te kijken. Dat komt door de humor waarmee vrijwel alle dialogen doorspekt zijn, de sterke cast maar vooral door het personage Kendall. Alles wat hij probeert, mislukt. Dat komt door onkunde, zelfoverschatting en onzekerheid. Uit alles wat de nerveuze Kendall doet spreekt onmacht, al maskeert hij het met hanig gedrag en arrogantie. En zoveel onmacht wekt dan weer medelijden, ook door zijn verleden als cokesnuiver.

In de tweede aflevering heeft Kendall het bedrijf op het nippertje gered van een faillissement, maar zijn vader denkt er het zijne van. Hij is herstellende van zijn hersenbloeding maar perst er nog net „fucking idiot” uit. En dan zijn er nog acht afleveringen te gaan. Het belooft een bloedbad te worden.