‘Ieder mens is op zijn eigen manier op zoek naar geluk’

Lars van den Brink over het thema van de maand juli: ‘Buiten’.

'De Desert', uit de serie 'Echt...niet nodig'.
'De Desert', uit de serie 'Echt...niet nodig'. Lars van den Brink

„Buiten is zeker niet alleen de natuur. Buiten is veel meer. Buiten is waar het grootste deel van het openbare leven zich afspeelt. Maar buiten is ook het industrieterrein bij jou om de hoek. Of het winkelcentrum, of je balkonnetje op tweehoog. Maar het kan ook slaan op allerlei dingen die zich buiten jou om afspelen. Wat betekent ‘buiten’ voor jou? Als je daar eens wat dieper over nadenkt, kan je tot verrassende beelden komen.”

Fotograaf Lars van den Brink werkt veel en graag buiten. Nee, niet in de natuur, daar kan hij niet zoveel mee. „Als fotograaf wil ik vastleggen wat ik op een bepaald moment ervaar. Maar de natuur bestaat uit zoveel dimensies: temperatuur, geur, geluid… Dat vind ik een lastige opgave.” Veel liever richt hij zijn camera op ‘de mens’. „Buiten ontmoet je de ander. Dat is voor mij een van de grootste drijfveren in mijn werk.”

Bekend van Van den Brink is zijn serie ‘Frozen Time’, waarvoor hij vanaf een vast standpunt honderden foto’s maakt die hij later combineert tot één beeld. Soms zit hij wel twaalf uur op een en dezelfde plek. „Ha, ja, dat is een oefening in geduld. Maar ik heb die tijd ook echt nodig om al die mensen en de dingen die er gebeuren te kunnen verzamelen. Er speelt zich zo veel af voor de camera, maar dat maakt het wachten ook draaglijk.”

Ontroerende zoektocht

Of je nu kijkt naar zijn Frozen Time-foto’s of bijvoorbeeld naar zijn ‘Korean Winterscape’-, ‘Deutsche Bahn’- of ‘A Happy Day in Europe’-serie: het krioelt er vaak van de mensen. „Mijn foto’s gaan heel erg over ‘ons’. Over wat we allemaal doen om het een beetje naar de zin te hebben in ons leven.” En daarbij gaat het hem niet om de massa, maar juist om het individu. „Ieder mens is op zijn eigen manier op zoek naar geluk. Het is vaak een ontroerende zoektocht die je ziet. Ik mag mij daar graag over verwonderen.”

Bij zijn foto’s gebeurt op elke vierkante centimeter wel iets. „Eigenlijk zou je de foto’s moeten zien op prints van anderhalve meter breed; ieder individu verdient de ruimte. Er zitten zoveel verhaaltjes in. Ik vind het leuk als mensen vijftig keer mijn beeld kunnen zien en elke keer weer iets nieuws ontdekken.”

Zelfs als Van den Brink binnen fotografeert, komt hij af en toe terecht op plekken die ‘buiten’ suggereren: indoorjungles, indoorwoestijnen, subtropische zwembaden. „Neem zo’n indoor skiwereld. Je denkt: wie gaat daar nou naartoe? Maar dan kom je daar en zie je het plezier dat die honderden mensen daar beleven. Dan besef je: misschien ben ík wel die gek die het niet snapt. Die inkeer is heel leuk. Weg met dat cynisme. Dat geldt voor veel dingen. Duik erin en ervaar het zelf.”

Als het regent

Een paar ‘buiten’-tips, uit eigen ervaring: „Als je bij windkracht 5 op een dijk in Friesland staat te fotograferen, moet je wel zorgen dat je statief goed staat. Anders kost je dat een lens.” En wat betreft het licht: „Je hebt natuurlijk het blauwe uurtje en het gouden uurtje. Maar ieder moment van de dag heeft z’n kwaliteit. Midden op de dag, als de zon hoog staat, kan het bijvoorbeeld interessant zijn als je meer grafisch beeld wilt maken, met heel harde lijnen. En ook als het regent, kun je mooie dingen zien – als je je er maar voor openstelt. Wees creatief met de omstandigheden.”

Over regen en creativiteit gesproken: „Vergeet die dure regenhoes! Neem een supermarkttas mee! Plus een rolletje tape en een schaartje. Als het nat wordt, plak je de plastic tas om je zonnekap en je hebt een prima regenbescherming. Het heeft mij al een paar keer flink uit de brand geholpen.”

U kunt uw foto’s met het thema ‘Buiten’ inzenden tot vrijdag 27 juli 17.00 uur op nrc.nl/fotowedstrijd.