Fusie Tata Steel en ThyssenKrupp stap dichterbij

De centrale ondernemingsraad, die eerder nog behoorlijk dwars lag, is akkoord met de huidige fusieplannen.

De hoogovens van staalbedrijf Tata Steel.
De hoogovens van staalbedrijf Tata Steel. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De fusie tussen de Europese afdelingen van Tata Steel en het Duitse ThyssenKrupp is een stap dichterbij. De centrale ondernemingsraad van Tata Steel Nederland is akkoord met de fusie, meldt het in een persbericht. Dat is een belangrijke stap, zegt voorzitter Frits van Wieringen van de ondernemingsraad.

Het zal nog wel even duren voor de twee bedrijven echt samengaan, zegt hij. De directies van beide ondernemingen moeten nog akkoord gaan, net als de mededingingsautoriteiten in Brussel. Tata Steel heeft toegezegd dat de ondernemingsraad nauw betrokken zal worden bij dit proces.

Aan de belangrijkste eisen van de ondernemingsraad is voldaan, zegt Van Wieringen. Zo zullen er tot 2026 geen gedwongen ontslagen vallen. De Britse staalbedrijven van Tata Steel gaan op in de nieuw te vormen joint venture, waarvan ThyssenKrupp en Tata Steel ieder 50 procent eigenaar zijn. Een aantal relatief kleine Britse bedrijven wordt verkocht. Rond de 1.400 banen gaan over met de verkoop, zegt Van Wieringen.

Niet betrokken

Eerder lag de ondernemingsraad van Tata Steel Nederland dwars. De ondernemingsraad daagde de directie van het staalbedrijf zelfs voor de rechter, omdat het nauwelijks betrokken zou worden bij de fusie. Hoewel er eerst werd gesproken over het schappen van tweeduizend banen, leken dat er later zelfs vierduizend te worden. Dat gaat volgens de nieuwe fusieplannen dus niet gebeuren.

Lees ook: Top Tata Steel Nederland in verzet tegen fusieplan

Ook bestonden er grote zorgen bij de ondernemingsraad over het verlies van zelfstandigheid bij Tata Steel Nederland in IJmuiden, een van de best renderende fabrieken.

Een belangrijke eis was dat Tata Steel Nederland een eigen onderneming zou blijven, binnen de joint venture, met een eigen directie en een eigen Raad van Commissarissen. Belangrijk is dat geld dat in IJmuiden wordt verdiend ook geïnvesteerd kan worden in IJmuiden, vond ook de directie van IJmuiden. IJmuiden houdt nu een zelfstandig bestuur.

Eerder gingen ook de Duitse en Nederlandse vakbonden al akkoord met de deal.