Dode en gewonden bij bootongeval Scheveningen

Volvo Ocean Race Twee snelle motorboten kwamen met elkaar in botsing in de haven. De festiviteiten op vrijdag zijn versoberd.

Aanvaring in haven
Aanvaring in haven

Bij een bootongeval in de haven van Scheveningen is donderdagavond één persoon om het leven gekomen en zijn meerdere mensen gewond geraakt. Er zijn drie mensen naar het ziekenhuis gebracht. Eén van hen is er „zeer ernstig” aan toe. Zeven mensen zijn ter plekke behandeld aan hun verwondingen.

Het gaat om een aanvaring tussen twee snelle motorboten. Na de botsing is een aantal mensen is uit het water gehaald. Een zoek- en reddingsactie naar eventuele andere opvarenden is na ongeveer een uur beëindigd, nadat alle vermisten terecht waren. Op de ene boot waren acht mensen aanwezig, onder wie één schipper. Op de andere boot ging het om drie mensen.

Het ongeval vond plaats ter hoogte van de Oude Havenhoofden. Rond de haven zijn festiviteiten naar aanleiding van de Volvo Ocean Race, die afgelopen zondag voor de kust van Zuid-Holland eindigde.

Alle activiteiten voor donderdagavond werden afgelast. Voor vrijdag en zaterdag staat een bezoek van koning Willem-Alexander gepland. De koning zal zijn programma aanpassen, zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. Hij gaat in gesprek met betrokkenen en hulpverleners. Ook wordt de muziek aangepast en varen de snelle rubberboten vandaag niet. Op zaterdag zouden ook de koningen van Zweden en Spanje aanwezig zijn op Scheveningen. Dat bezoek gaat gewoon door.

Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van het incident. Het is door de race extra druk in de haven van Scheveningen.

Een van de twee boten was een zogeheten RIB (rigid inflatable boat), een snelle rubberboot vaak uitgerust met een buitenboordmotor die onder meer voor rondvaarten op zee gebruikt wordt. De andere was een boot met stalen neus.

Volgens het AD was de boot waarop de persoon zat die overleden is, verhuurd aan de organisatie van de Volvo Ocean Race. De woordvoerder van de Veiligheidsregio kon dat donderdagavond niet bevestigen.

Op het moment dat het ongeval gebeurde, was de gemeenteraadsvergadering gaande op het stadhuis van Den Haag. Burgemeester Krikke verliet die vergadering om zich naar Scheveningen te spoeden.