De vakjurywinnaar van de maand mei is Merel Schoneveld

Merel Schoneveld maakte het winnende beeld van een man die in een café in Rotterdam een sudoku-puzzel zit te maken.

Merel Schoneveld

,,Grappige manier om het thema focus te verbeelden. Allemaal rondjes. De man is ook gefocust. Er zit humor in.’’ Een greep uit de reacties die de vakjury deze week gaf op de winnende foto van de maand mei, met als thema Focus.

Merel Schoneveld (34) maakte het winnende beeld van een man die in een café in Rotterdam een sudoku-puzzel zit te maken. Schoneveld woont in Scheveningen en is de alleenstaande moeder van zoon van vier. Toen ze anderhalf jaar geleden straatfotografie ontdekte ging er, zoals ze zegt, een wereld voor haar open: ,,Ik had net een nieuwe lens cadeau gekregen en ging die uitproberen in de stad. Op die dag ontstond mijn liefde voor straatfotografie.

Als mijn zoontje een weekend bij zijn vader is dan doe ik niets anders dan de hele dag over straat struinen. Je zou het een vorm van meditatie kunnen noemen. Ik loop, ik observeer en maak zo mijn hoofd leeg. Het heeft me geleerd om weer als een kind nieuwsgierig te zijn naar de wereld om me heen, het mooie te zien in de mens, de schoonheid van een doodgewoon moment. Het klinkt cliché, maar zo is het echt voor mij.

Dagelijks deel ik mijn foto’s op Instagram. Dat is veel werk, maar de hoeveelheid volgers [ze heeft er ruim 17.000] en de positieve reacties motiveren me om door te gaan.”

Rotterdam

Schoneveld is autodidact. Toen ze begon met fotograferen kende ze geen bekende straatfotografen. ,,Misschien maar goed ook. Daardoor werd ik niet beïnvloed door de stijl van anderen. Nu weet ik meer. Ik kan geïnspireerd raken door het werk van Henry Cartier-Bresson, Lee Friedlander, Martin Parr, Josef Koudelka, Vivian Maier.”

Ze maakte de winnende foto eind april in Rotterdam. ,,Het was tijdens een bijeenkomst met zo’n twintig andere straatfotografen. Wij kenden elkaar alleen via de facebookgroep Streeteye. We begonnen de dag met koffie in een café. Daar zag ik deze man zitten. Hij was zo gefocust bezig om met een vergrootglas zijn sudoku te maken dat hij niet eens in de gaten had dat ik mij tussen het bankje en zijn tafel wurmde om deze foto te maken. Een geweldig moment; deze oude man met zijn geruite petje, zijn geleefde handen, het mega vergrootglas, de krant, het kopje koffie.”

Er viel nog een beeld van Schoneveld in de prijzen: haar foto van de man die een Nieuwjaarsduik neemt eindigde op de tiende plaats! ,,De gedrevenheid waarmee hij door het ijskoude water liep viel mij op. Een man met een missie.”

Bekijk hier de top tien van de vakjury.

,,Voor mij betekent focus dat je je aandacht ergens volledig op richt. Dat heb ik heel sterk heb als ik fotografeer of mijn foto’s bewerk. Ik kom in een soort hyperfocus en vergeet dan om te eten, te drinken of naar het toilet te gaan. Als ik thuiskom upload ik de foto’s op mijn computer en zit er dan meestal vier uur later nog steeds, met mijn jas en schoenen aan. Ik vergeet de tijd en alles om me heen, zo leuk is het.”