Binnenoor gescand met vele details

Slakkenhuis Elke week kiest de redactie een bijzonder wetenschappelijk beeld. Deze week: het menselijk binnenoor.

De ragfijne anatomische details van het menselijk binnenoor laten zich niet makkelijk bestuderen. Het slakkenhuis en de halfcirkelvormige kanaaltjes van het evenwichtsorgaan liggen diep ingesloten in het slaapbeen. Nu heeft een team van internationale onderzoekers onder leiding van KNO-arts Raymond van de Berg van het Maastricht UMC+ een micro CT-scan gemaakt van de structuren van het binnenoor. Ze maakten opname van de oren van vier overleden mensen die hun lichaam ter beschikking hadden gesteld van de wetenschap.

Foto MUMC+

Hun resultaten publiceerden ze in het meinummer van Frontiers in Neuroanatomy. Dit geeft meer inzicht in de individuele variatie in de anatomie van het binnenoor, schrijven ze. Die kennis kan helpen om in de toekomst cochleaire implantaten beter te plaats in het binnenoor. Nu kunnen mensen door zo’n implantaat vaak wel weer horen, maar de kwaliteit van het gehoor is vaak niet goed genoeg om van complexe muziek te kunnen genieten. Met de nieuwe techniek kan het diepliggende orgaan vanuit alle hoeken bekeken en opgemeten worden.