Arbeidsmarkt

FNV weer buitenspel bij grote cao: detailhandel met kleine bonden in zee

Foto Koen van Weel / ANP

Er is een nieuwe cao afgesloten voor personeel in de detailhandel, maar de grootste vakbond FNV doet niet mee. Winkelpersoneel van onder meer kledingzaken en meubelwinkels krijgt er per 1 juli 1,03 procent bij. Dat is veel minder dan de 3,5 procent die de FNV eiste en ook lager dan de gemiddelde loonstijgingen die er de laatste tijd in cao’s zijn afgesproken. De cao geldt voor 170.000 werknemers.

Volgens werkgeversorganisatie Inretail staan veel ondernemers er nog slecht voor en is er geen geld om de lonen harder te laten stijgen. De werkgevers kwamen tot een akkoord met kleinere vakbonden CNV, De Unie en Alternatief Voor Vakbond.

In de cao is verder afgesproken dat vanaf volgend jaar de lonen meestijgen met het minimumloon en dat personeel een persoonlijk ontwikkelingsbudget krijgt van 150 euro per jaar. De leden van de kleinere vakbonden moeten zich nog uitspreken over de overeenkomst.

De FNV werd naar eigen zeggen niet uitgenodigd voor de cao-gesprekken. De grootste vakbond is kritisch over het huidige akkoord, onder meer omdat de loonstijgingen alleen gelden voor medewerkers die nog niet in hun maximale schaal zitten.

De FNV heeft het afgelopen halfjaar in andere sectoren een gemiddelde loonstijging van 2,5 procent afgesproken. (NRC)