‘Circa 100 mensen verdronken bij omslaan migrantenboot’

Dat meldt een medewerker van de Libische kustwacht. Ook werden twee andere migrantenboten onderschept op zee.

Archieffoto uit 2017. De migrantenboot op de foto is niet het vaartuig uit het bericht.
Archieffoto uit 2017. De migrantenboot op de foto is niet het vaartuig uit het bericht. Foto EPA / Stringer

Ongeveer honderd migranten zijn vermoedelijk verdronken toen hun schip omsloeg voor de Libische kust. Dat heeft een woordvoerder van de Libische kustwacht vrijdag laten weten aan persbureau AP. De kustwacht wist veertien overlevenden uit het water te halen.

De kustwacht liet verder weten dat twee andere migrantenboten zijn onderschept ten oosten van de Libische hoofdstad Tripoli. Die twee boten vervoerden samen zo’n tweehonderd mensen.

Lees ook: Bijna alle hulporganisaties nu weg uit de Middellandse Zee

Libië is de populairste opstaphaven voor migranten die de oversteek via de Middellandse Zee willen wagen naar Europa.

Problemen

Veel vaartuigen wachten in internationale wateren totdat de migranten aan boord worden opgepikt door internationale schepen, maar dit is de afgelopen maanden moeilijker geworden. Ten eerste worden steeds meer bootjes onderschept door de Libische kustwacht, die daarvoor EU-financiering ontvangt. Ook zijn er steeds minder schepen van hulporganisaties actief op de Middellandse Zee.

Dat laatste heeft er deels mee te maken dat Italië en Malta weigeren sommige schepen te laten aanmeren in hun havens. Volgens schattingen van de VN zijn er dit jaar op de Middellandse Zee meer dan duizend mensen verdronken, vooral op de route naar Italië. Sinds januari wisten 11.400 migranten de Europese kusten te bereiken.