WK voetbal dag 15: België wint ook van Engeland (1-0)

Eerder op de dag plaatsten Colombia en Japan zich in een andere poule voor de achtste finales.

 • België als groepswinnaar door na zege op Engeland

  België heeft donderdag ook de derde wedstrijd op het WK voetbal in Rusland gewonnen. Dankzij een 0-1 zege op Engeland heeft het land zich als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales. Daarin treffen de Belgen Japan. Engeland speelt tegen Colombia.

  Engeland
  0
  België
  1
  Januzaj
  51’

  Beide teams wisten zich na twee wedstrijden al verzekerd van de tweede ronde en dat zorgde voor een flink gewijzigde basiself bij zowel Engeland als België. Zo ontbraken aan Engelse zijde onder meer topscoorder Harry Kane en Raheem Sterling, terwijl de Belgen het zonder Romelu Lukaku en Eden Hazard deden.

  In de wetenschap dat de verliezer van het duel een wellicht gemakkelijker route kent naar de finale dan de winnaar begonnen beide ploegen voorzichtig aan de wedstrijd. Voor rust werden er nauwelijks kansen gecreëerd. Het ‘hoogtepunt’ waren gele kaarten voor Youri Tielemans en Leander Dendoncker. Daardoor viel de balans in gele kaarten ineens uit in 5-2 richting de Belgen. Dat gegeven was belangrijk als de teams gelijk zouden spelen: immers hadden ze vooraf een gelijk doelsaldo en puntenaantal.

  Zo ver zou het niet komen. Jongeling Adnan Januzaj maakte met een prachtig doelpunt de 1-0. Hij trok vanaf de rechterkant naar binnen en haalde uit richting de verre hoek. Op een grote kans voor Marcus Rashford na, die alleen op keeper Thibaut Courtois mocht afgaan, werd er niet meer gescoord. Januzaj kreeg nog wel een publiekswissel.

 • Panama verliest ook laatste groepsduel

  Het is debutant Panama niet gegeven om het eerste WK met minimaal een punt af te sluiten. De debutant verloor ook de laatste wedstrijd tegen Tunesië (1-2).

  Panama
  1
  Tunesië
  2
  Meriah
  33’

  Ben Youssef
  51’
  Khazri
  66’

  Panama kwam wel nog op 1-0 door een doelpunt van José Luis Rodriguez. Zijn schot werd door de Tunesische verdediger Yassine Meriah van richting veranderd en kwam als een eigen doelpunt in de boeken te staan.

  Na rust kwamen de Tunesiërs op gelijke hoogte door een treffer van Ben Youssef, die een voorzet vrij eenvoudig binnen kon tikken. De 2-1 was van de voet van Wahbi Khazri.

 • Eindstand groep G
  België 3 9 7
  Engeland 3 6 5
  Tunesië 3 3 -3
  Panama 3 0 -9

 • Colombia door naar tweede ronde na zege op Senegal

  Het Colombiaans voetbalelftal heeft zich donderdag weten te plaatsen voor de tweede ronde van het WK 2018. Een 1-0 zege op Senegal zorgde ervoor dat de Zuid-Amerikanen doorgaan en de Afrikanen naar huis mogen. Vier jaar geleden haalde Colombia de kwartfinales van het WK.

  Senegal
  0
  Colombia
  1
  Mina
  74’

  De ploeg moest het een belangrijk deel van de wedstrijd doen zonder sterspeler James Rodriguez. De aanvaller verliet al na een half uur geblesseerd het veld. Het is onduidelijk of hij het toernooi nog kan voortzetten. Even daarvoor was Colombia al een mogelijke achterstand ontsnapt toen een al gegeven penalty op advies van videoscheidsrechter Danny Makkelie werd teruggedraaid. Davinson Sánchez voerde een tackle op de bal uit en nam daarop tegenstander Mané mee. Geen strafschop, oordeelde scheidsrechter Milorad Mazic na het zien van de beelden.

  De 1-0 kwam in de 71ste minuut op het conto van Yerry Mina. De Colombiaan kopte een voorzet knap binnen achter de weifelende keeper van Senegal. De Afrikaanse doelman leek bij het doelpunt achter de doellijn te keepen.

  Ondanks een offensief dat Senegal nog enkele goede kansen opleverde, wist Colombia de voorsprong vast te houden. De Senegalezen waren, mede door het resultaat van Japan-Polen (0-1), uitgeschakeld. In de achtste finales speelt Colombia tegen Engeland.

 • Japan ondanks verlies naar tweede ronde

  Japan heeft op basis van een zogeheten fair play-ranking de tweede ronde van het WK gehaald. De Aziaten verloren met 1-0 van Polen en werden daardoor afhankelijk van de uitslag van Senegal-Colombia. Doordat de Senegalezen met 0-1 verloren, bleven de Japanners in puntenaantal en doelsaldo gelijk met het Afrikaanse land en kwam het op het aantal gekregen gele en rode kaarten aan. Senegal kreeg zes gele kaarten, tegenover vier voor Japan.

  Japan
  0
  Polen
  1
  Bednarek
  59’

  In de eerste helft gebeurde er vrij weinig. De Pool Grosicki kwam met een kopbal nog het dichtst in de buurt, maar keeper Kawashima wist de bal van de doellijn af te slaan. Het echte vuur kwam pas in de wedstrijd toen Polen op voorsprong kwam en daarmee uitschakeling dreigde voor Japan. Bednarek wist de bal met een volley knap achter Kawashima te werken. De Aziaten moesten daar scoren en zochten meer de aanval.

  Verlossend nieuws kwam er na ongeveer zeventig minuten Samara waar Colombia op voorsprong kwam tegen Senegal. Vanaf dat moment wilden de Japanners niet meer voetballen, bang om tegen een grotere achterstand of nieuwe gele kaarten aan te lopen. Ook Polen leek het wel best te vinden en mocht door de overwinning de eerste drie punten van het toernooi noteren.

 • Eindstand groep H
  Colombia 3 6 3
  Japan 3 4 0
  Senegal 3 4 0
  Polen 3 3 -3

 • Programma

  Japan 0 - 1 Polen

  • #47
  • Groep H
  • Volgograd

  Senegal 0 - 1 Colombia

  • #48
  • Groep H
  • Samara

  Engeland 0 - 1 België

  • #45
  • Groep G
  • Kaliningrad

  Panama 1 - 2 Tunesië

  • #46
  • Groep G
  • Saransk

  Bekijk hier het hele programma WK voetbal 2018
 • “Geloof me, voor Zweden en Zuid-Korea ben je alleen als je heel erg hoopt dat de tegenstander verliest.”

  Lees de column van Arjen Fortuin: Sorry voor het anti-Duitse monster in mij