Vijf doden bij schietpartij Amerikaanse krantenredactie

De verdachte is aangeklaagd voor moord. Het zou om een oud-medewerker gaan die een conflict had met de krant.

Screenshot van bewegend beeld waarop te zien is hoe mensen het redactiepand verlaten.
Screenshot van bewegend beeld waarop te zien is hoe mensen het redactiepand verlaten. Foto AP

De verdachte van de schietpartij op de redactie van de Amerikaanse krant Capital Gazette is aangeklaagd voor een vijfvoudige moord. Bij de schietpartij zijn donderdagavond ten minste vijf doden gevallen en twee mensen gewond geraakt. Volgens de politie is geen sprake van een terreuraanslag. De verdachte zou een oud-medewerker zijn, meldt persbureau Reuters.

De redactie van de Capital Gazette is gevestigd in de stad Annapolis, zo’n 50 kilometer van de Amerikaanse hoofdstad Washington. In het pand zijn naast de redactie ook meerdere kleine bedrijfjes gevestigd.

Binnen enkele minuten na het begin van het bloedbad overmeesterde de politie de schutter, een 38-jarige man uit Maryland, die zich op dat moment ophield onder een bureau. Volgens Amerikaanse media gaat het om Jarrod Warren Ramos, een man die een jarenlang conflict had met de krant. In 2012 spande hij een zaak aan wegens smaad. Die klacht werd verworpen. Volgens de politie zijn er geen andere verdachten.

Oorlogsgebied

Ramos zou de redactie op de begane grond van een kantoorgebouw zijn binnengegaan met een jachtgeweer. Door een glazen deur heen zou hij op de redactie hebben geschoten en hij zou rookbommen hebben gebruikt. Journalisten van de Capital Gazette omschreven op Twitter de situatie binnen, die door één van hen werd vergeleken met een oorlogsgebied. “Er is niets angstaanjagender dan aan te horen hoe meerdere mensen worden neergeschoten terwijl je onder je bureau zit en dan de schutter te horen herladen”, schreef misdaadverslaggever Phil Davis op Twitter.

Nieuwszender CBS News meldde dat de verdachte volgens de politie weigerde zich te identificeren. Hij zou zijn vingertoppen beschadigd hebben om te voorkomen dat zijn vingerafdrukken kunnen worden afgenomen voor identificatie.

Verhoor

De verdachte werd donderdagavond verhoord door de politie, en zijn woning werd doorzocht. Over zijn motief hebben de autoriteiten nog geen mededelingen gedaan. Volgens de politie had hij bedreigingen van gewelddadige aard geuit tegen de Capital Gazette, die in handen is van de The Baltimore Sun Media Group.

Volgens The Baltimore Sun had Ramos een „langdurige vete” met ‘The Capital’, naar aanleiding van een artikel uit 2011 over een strafzaak tegen hem op het gebied van intimidatie. Een Twitterprofiel onder Ramos’ naam had als profielfoto een voormalige columnist van de krant die over die zaak had geschreven. “Ik heb deze pagina aangemaakt om mezelf te verdedigen”, stond erbij. Kort voor de schietpartij verscheen na lange stilte een bericht met de tekst “F--- you, laat me met rust.”

Twitter avatar ATFHQ ATF HQ BREAKING: ATF Baltimore is responding to a shooting incident at the Capital Gazette in Annapolis, Md. https://t.co/GQ1bMAejzQ

De Amerikaanse president Donald Trump is op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rond de schietpartij, liet het Witte Huis weten. In een tweet verklaarde Trump dat zijn “gedachten en gebeden” bij de slachtoffers en hun families waren. Bij terugkeer op het Witte Huis van een evenement negeerde hij vragen over het bloedbad.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Prior to departing Wisconsin, I was briefed on the shooting at Capital Gazette in Annapolis, Maryland. My thoughts and prayers are with the victims and their families. Thank you to all of the First Responders who are currently on the scene.
Twitter avatar PhilDavis_CG Phil Davis There is nothing more terrifying than hearing multiple people get shot while you’re under your desk and then hear the gunman reload

Journalisten van de Capital Gazette versloegen ondertussen de tragedie op hun eigen redactie, en waren vastbesloten op vrijdag te verschijnen. “We brengen morgen verdomme een krant uit”, liet journalist Chase Cook weten via Twitter.