Dode en meerdere gewonden bij aanvaring in haven Scheveningen

Er zijn ten minste drie gewonden gevallen, waarvan er één ernstig aan toe is. Alle vermisten zijn terecht. Het gaat om een aanvaring tussen twee snelle motorboten.

Hulpdiensten ter plaatse in de haven van Scheveningen, waar bij een aanvaring zeker een dode is gevallen.
Hulpdiensten ter plaatse in de haven van Scheveningen, waar bij een aanvaring zeker een dode is gevallen. Foto ANP

Bij een bootongeval in de haven van Scheveningen is één persoon om het leven gekomen en zijn meerdere mensen gewond geraakt. Hoeveel gewonden er exact zijn gevallen, kon de Haagse burgemeester Pauline Krikke donderdagavond niet zeggen maar er zijn in ieder geval drie mensen naar het ziekenhuis gebracht. Eén van hen is er “zeer ernstig” aan toe. Het gaat om een aanvaring tussen twee snelle motorboten. Een aantal mensen is uit het water gehaald en een zoek- en reddingsactie naar eventuele andere opvarenden is na ongeveer een uur beëindigd nadat alle vermisten weer terecht waren.

Politie, brandweer, medisch personeel en de reddingsbrigade KNRM zijn ter plaatse. Het ongeval vond plaats ter hoogte van de Oude Havenhoofden. Rond de haven zijn momenteel nog festiviteiten naar aanleiding van de Volvo Ocean Race, die afgelopen weekend voor de kust van Zuid-Holland eindigde.

Twitter avatar KNRMKatwijk KNRM Katwijk Einde #SAR #Scheveningen bij incident tussen de oude havenhoofden. Brandweerduikers weer aan boord van #KNRM #reddingboot Edith Grondel. Brengen deze nu terug naar ponton. https://t.co/2lGucL8Wae

Op de ene boot waren acht mensen aanwezig, onder wie één schipper. Op de andere ging het om drie mensen.

Plek van het incident:

Zeker een RIB

Eeen van de twee boten was een zogeheten RIB, een snelle rubberboot vaak uitgerust met een buitenboordmotor die onder meer voor rondvaarten op zee gebruikt wordt. De andere was een boot met stalen neus. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van het incident. RIB staat voor rigid inflatable boat, oftewel een boot met harde onderkant met een rubberen opblaasbare rand.

Volgens het AD was de boot waarop de persoon zat die overleden is, verhuurd aan de organisatie van de Volvo Ocean Race. De woordvoerder van de Veiligheidsregio kon dat nog niet bevestigen. Het is momenteel door de race extra druk in de haven van Scheveningen. Alle activiteiten voor donderdag die samenhangen met de race zijn afgelast. Of er de komende dagen nog festiviteiten plaatsvinden, is nog niet bekend.

Twitter avatar Newsroom070 Newsroom Den Haag In verband met het ernstige incident in de haven van Scheveningen, heeft de organisatie van de Volvo Ocean Race na overleg met de burgemeester besloten de activiteiten van vanavond af te gelasten. Bezoekers van de race village wordt gevraagd in alle rust het terrein te verlaten.

Burgemeester Krikke heeft een vergadering van de gemeenteraad verlaten naar aanleiding van het incident, zij was gedurende de avond ter plaatse.