Afwijking examenregels

Vmbo-leerlingen Maastricht mogen toetsen inhalen

Leerlingen op twee Maastrichtse vmbo-scholen wier examens vorige week ongeldig zijn verklaard, krijgen tot 1 januari om alsnog hun diploma te halen. De resultaten van hun centrale examens blijven de rest van het jaar geldig, zodat ze de komende maanden ontbrekende schoolexamens kunnen inhalen. Dat heeft minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) woensdag de Tweede Kamer gemeld. Het is niet duidelijk voor hoeveel leerlingen van VMBO Maastricht de maatregel voorkomt dat zij hun hele examenjaar opnieuw moeten doen. Sommigen kunnen nog deze zomer hun diploma halen, aldus het ministerie. Anderen hebben meer tijd nodig. Slob „gaat zich ervoor inzetten” dat zij wel alvast kunnen beginnen aan hun vervolgopleiding. Hij wijkt met zijn besluit af van de examenregels. Volgens het ministerie is dat „omdat leerlingen zo min mogelijk de dupe moeten zijn van het wanbestuur van de school”. Slob heeft het Cito gevraagd speciale toetsen te maken voor de Maastrichtse leerlingen. (NRC)