WK voetbal dag 14: Brazilië en Zwitserland door, sensationele uitschakeling Duitsland

Brazilië won met 2-0 van Servië, Zwitserland speelde gelijk tegen Costa Rica (2-2). Eerder op de avond werd Duitsland zeer verrassend uitgeschakeld door Zuid-Korea.

 • Sterk spelend Brazilië verslaat Servië

  Servië
  0
  Brazilië
  2
  Paulinho
  36’

  Silva
  68’

  Een gelijkspel was voldoende voor Brazilië om door te gaan, niettemin begon de ploeg zeer aanvallend tegen Servië. Het leidde al in de tweede minuut tot een grote kans voor topschutter Coutinho. Voor de ervaren aanvallend ingestelde verdediger Marcelo was de wedstrijd al na tien minuten voorbij, hij oogde zeer duizelig. Het is onduidelijk wat er precies aan de hand was.

  Op dit WK is Coutinho overduidelijk de belangrijkste man in het elftal van bondscoach Tite, niet sterspeler Neymar. De aanvallende middenvelder van Barcelona zette na ruim een half uur spelen met met een heerlijke pass zijn ploeggenoot Paoulino alleen vrij voor Stojkovic, waarna hij de Servische keeper met een subtiele boogbal verschalkte.

  Vlak na een sterk offensief van Servië, komt Brazilië op een comfortable 2-0 voorsprong door een kopbal van Thiago Silva. Door de winst plaatst Brazilië zich als groepshoofd voor de achtste finales waar het op 2 juli Mexico treft.

 • Costa Rica pakt eerste punt op WK

  Zwitserland
  2
  Costa Rica
  2
  Džemaili
  31’

  Waston
  56’
  Drmić
  88’
  Sommer
  93’

  Met nul punten uit twee wedstrijd beleefde Costa Rica tot dusver een teleurstellend WK. Vier jaar geleden reikte het Midden-Amerikaanse land nog tot de kwartfinale waar in het een krankzinnige strafschoppenserie werd uitgeschakeld door Nederland. In de laatste wedstrijd in de poulefase begon Costa Rica sterk tegen Zwitserland, in de eerste tien minuten kreeg het al vier kansen.

  Toch waren het de Zwitsers die na een half uur geheel onverdiend op voorsprong kwamen. Na een mooie aanval kopt spits Embolo terug op Dzemaili die van dichtbij hard binnenschiet. In de 56ste minuut is het eerste doelpunt voor Costa Rica op dit WK een feit: Waston kopt zijn land naast Zwitserland. In de slotfase lijken de Zwitsers via Drmic nog de overwinning binnen te halen, maar in blessuretijd zorgt voormalig FC Twente-speler Brian Ruiz van elf meter toch nog voor een punt.

  Eindstand groep E
  Brazilië 3 7 4
  Zwitserland 3 5 1
  Servië 3 3 -2
  Costa Rica 3 1 -3

 • Sensationele uitschakeling Duitsland

  Al na drie wedstrijden is Duitsland klaar. De wereldkampioen van 2014 kan de titel niet verdedigen. In 1938 was het voor het laatst dat Duitsland niet verder kwam dan de eerste ronde.

  Zuid-Korea
  2
  Duitsland
  0
  Kim Young-gwon
  92’
  Son Heung-min
  96’

  Na de nederlaag tegen Mexico, de gelukkige winst tegen Zweden in de laatste minuut volgde woensdag een zeer verrassende 2-0 nederlaag tegen Zuid-Korea. De beide doelpunten vielen in blessuretijd.

  Het zal voer blijven voor analisten hoe het nou kan dat Duitsland, dat zo ongeveer met hetzelfde team speelt als vier jaar geleden, zo stroef en inspiratieloos speelde dit WK. Ook de start tegen Zuid-Korea was zeer moeizaam. De bal werd veel breed gespeeld, van enige verrassing in het spel was geen sprake. De eerste grote kans van de wedstrijd was ook voor de Koreanen. De normaal gesproken zeer betrouwbare doelman Neuer had erg veel moeite met een vrije trap van meer dan dertig meter.

  Vlak voor rust kreeg Duitsland eindelijk wat kleine kansen, toch was er van een offensief geen sprake. De 0-0 stand bij rust was voldoende voor plaatsing van de achtste finales, maar dan mocht Zweden niet winnen van Mexico. De Duiters onder leiding van bondscoach Joachim Löw moesten risico nemen en dat leverde gelijk kansen op voor Zuid-Korea. In blessuretijd, normaal gesproken het moment voor Duitsland om toe te slaan, kwamen ineens de Koreanen op voorsprong. Uit een corner schoot Kim van dichtbij binnen. Buitenspel, oordeelde de grensrechter maar na het bestuderen van de VAR werd de treffer wel goedgekeurd. In de allerlaatste minuut maakt Son het drama compleet door in het lege goal, keeper Neuer was mee naar voren, de 2-0 aan te tekenen.

  De zeer knappe overwinning van Zuid-Korea levert behalve een plek in de geschiedenisboeken geen voordeel op. Met drie punten zijn de Koreanen uitgeschakeld, ze eindigen wel boven Duitsland in de poule.

  Zoete wraak Zweden

  Na de bittere nederlaag in blessuretijd tegen Duitsland, had Zweden een overwinning nodig tegen Mexico om zich te plaatsen voor de achtste finales.

  Mexico
  0
  Zweden
  3
  Augustinsson
  50’
  Granqvist
  62’
  Álvarez
  74’

  In de afgelopen twee wedstrijden toonde Mexico zich als een kleine outsider voor de titel met het aanvallende spel en de snelle omschakeling, in de wedstrijd tegen Zweden was daar weinig van terug te zien.

  Het waren juist de stugge Zweden die in de tweede helft de schroom van zich af gooiden. In amper tien minuten tijd scoorden ze twee keer en kregen nog een derde treffer cadeau door een eigen goal van Álvarez. Met angst en beven volgden de Mexicaanse supporters de stand tussen Zuid-Korea en Duitsland; de ontlading was enorm toen de Koreanen scoorden waardoor Mexico zich als tweede in de poule plaatst voor de achtste finales.

  Eindstand groep F
  Zweden 3 6 3
  Mexico 3 6 -1
  Zuid-Korea 3 3 0
  Duitsland 3 3 -2