Vlaamse showbizz-wethouder opgepakt voor reeks plofkraken

Foto Jeroen Jumelet

Ze zat al in realityprogramma Big Brother, was danslerares, zangeres bij de band van de Vlaamse kinderzender Ketnet en wethouder in het Belgisch-Limburgse stadje Lommel, sinds deze week kan de 38-jarige Anick Berghmans mogelijk een wel erg opvallende functie toevoegen aan haar cv: bendelid.

Verspreid over Vlaanderen sloegen de dieven de afgelopen maand zes keer toe. De afgelopen week was daarbij ook Berghmans’ woonplaats Lommel aan de beurt. Telkens bliezen ze met gas geldautomaten op, om vervolgens de geldlade mee te nemen.

Dinsdag werd Berghmans – sinds 2015 wethouder van Evenementen, Dierenwelzijn en Kinderwelzijn voor de sociaal-democratische SP.A – gearresteerd. Achter haar huis werd, verborgen onder een zeil, een Audi aangetroffen die werd gebruikt bij minstens een van de plofkraken, meldde De Standaard woensdagochtend.

Hoe de politie bij Berghmans uitkwam, is nog niet duidelijk. Ze kwam woensdagmiddag weer vrij, al is ze wel officieel in verdenking gesteld van diefstal met braak en bendevorming. De gemeente heeft haar op non-actief geplaatst. De burgemeester en andere wethouders zeggen „zwaar geschokt” te zijn en noemen de mogelijke betrokkenheid „onaanvaardbaar”.

Oppositiepartij N-VA Lommel vindt dat de burgemeester had kunnen weten dat het mis zou lopen. Een vriend van Berghmans, die eveneens bij haar thuis werd opgepakt, werd eerder veroordeeld voor het dealen van xtc op een festival, schrijft De Standaard. Ook hij kwam inmiddels weer vrij. Volgens zijn advocaat had hij niets met de plofkraken te maken.

N-VA-fractievoorzitter Karel Wieërs zegt tegen de krant de burgemeester „verscheidene keren” te hebben gemeld „dat er een probleem was met schepen [wethouder] Berghmans”. „Maar hij heeft dat weggelachen.”

Vlaamse kranten schrijven dat er ook nog een Nederlands haakje aan de zaak zit. De aangetroffen Audi had een Nederlands kenteken. En volgens getuigen spraken de bendeleden met een Nederlands accent. Nederlandse criminelen zouden steeds vaker uitwijken naar België en Duitsland, nu plofkraken in Nederland moeilijker zijn geworden door een steviger aanpak en betere beveiliging. Lommel ligt bovendien op de grens met Nederland, zo’n 25 kilometer onder Eindhoven.