Van Marwijk is klaar, IJsland eveneens

Bert van Marwijk heeft het succes van Guus Hiddink met Australië niet kunnen evenaren. In 2006 haalde het land nog de achtste finales, nu is Australië gestrand in de groepsfase. Het eindigde zelfs nog als laatste na het 2-0-verlies tegen Peru, dat voorafgaand aan het duel al was uitgeschakeld. De 1-0 van André Carillo was de eerste Peruaanse goal op een WK in 36 jaar en de overwinning was de eerste op een WK sinds veertig jaar. José Guerrero maakte de tweede Peruaanse goal. Frankrijk en Denemarken gingen in poule C door na hun onderlinge gelijkspel.

Kroatië won ook zijn derde en laatste groepswedstrijd tegen IJsland: 1-2. Kroatië was in poule D, waarin ook Argentinië overleefde na de overwinning op Nigeria (2-1), al zeker van een plek in de achtste finales. De Kroatische goals werden gemaakt door Milan Badelj en Ivan Perisic. Namens IJsland scoorde Gylfi Sigurdsson uit een strafschop. Debutant IJsland, dat in zijn eerste wedstrijd nog knap Argentinië op 1-1 had gehouden, eindigde zo als laatste in poule D. Kroatië speelt in de achtste finale als groepswinnaar tegen Denemarken.

„The ball is round”, zo werd de Zuid-Koreaanse coach Shin Tae-yong vertaald in de aanloop naar de wedstrijd tegen Duitsland van woensdag. Een tergend voetbalcliché: alles ligt nog open. Dat dat voor Zuid-Korea geldt, is al een wonder op zich. Het is de enige ploeg die zijn eerste twee wedstrijden dit WK verloor – 1-0 van Zweden, 2-1 van Mexico – en alsnog kans maakt op de achtste finales. Dan moeten de Koreanen wel winnen van de Duitsers, met twee goals verschil, en moet Mexico van Zweden winnen. Heel moeilijk, nooit onmogelijk.

Brazilië hoopt zich woensdag tegen Servië te plaatsen voor de achtste finales. Ster Neymar, de duurste speler ter wereld, maakte dan wel een goal in de wedstrijd tegen Costa Rica (2-0), maar onderscheidde zich dit wereldkampioenschap vooralsnog meer door de talloze keren dat hij naar de grond stortte. Een bar in Rio de Janeiro besloot over te gaan op een ludieke actie: gratis shots drank voor elke keer dat Neymar tegen Servië valt.