Toetredingsgesprekken

Macedonië en Albanië langer in wachtkamer EU

De start van EU-toetredingsonderhandelingen met Macedonië en Albanië wordt opnieuw uitgesteld. Dat is dinsdag besloten op een vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg. De 28 EU-lidstaten noemen juni 2019 als datum waarop mogelijk wel een positief besluit wordt genomen over de twee kandidaat-lidstaten. De twee Balkanlanden moeten dan wel verdere, „forse” hervormingen op het gebied van onder meer corruptie- en misdaadbestrijding hebben doorgevoerd. Ondanks druk van landen als Duitsland en Oostenrijk, waren Nederland en Frankrijk niet over te halen de twee Balkanlanden nu al het voordeel van de twijfel te geven. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) had vooraf gezegd dat ze er nog niet klaar voor zijn. De Macedonische minister van Buitenlandse Zaken Nikola Dimitrov verbeet zijn teleurstelling. Eerder had hij beloofd Macedonische tomaten uit te delen als er dinsdag al een startsein voor de toetredingsonderhandelingen zou worden gegeven. „Die tomaten hou ik nog maar even”, reageerde Dimitrov op twitter. „Juni 2019 is niet zó ver weg.”