Tafelklokje van Hoffmann: 205.000 euro

Tafelklok (1904), Josef Hoffmann.
Tafelklok (1904), Josef Hoffmann. Foto Vendu Notarishuis

Bij het Vendu Notarishuis in de Kipstraat in Rotterdam meldde zich enige maanden geleden een particulier met een boodschappentas. Tot verrassing van de medewerkers van het veilinghuis kwam uit de tas een 33 centimeter hoge tafelklok te voorschijn. Een handgemaakt klokje van verzilverd metaal, met facet geslepen ruitjes en verfraaid met halfedelstenen en bloedkoraal.

De uit circa 1904 daterende klok bleek een vermoedelijk uniek ontwerp van Josef Hoffmann (1870-1956), de beroemde architect en ontwerper uit Oostenrijk. Het veilinghuis rekende op een opbrengst van 40.000 tot 80.000 euro. De hamer viel maandagavond echter pas bij 205.000 euro. Alleen een kroonluchter van Hoffmann bracht ooit meer op bij een veiling. Het winnende bod kwam van een buitenlandse telefoonbieder.

Het Vendu Notarishuis organiseert sinds 2014 jaarlijks twee designveilingen. Een houten krukje van Gerrit Rietveld was met een opbrengst van 17.000 euro tot nu toe het duurste stuk.

Investeren in kennis betaalt zich uit, zegt directeur Arne Bonsaksen. „Wat betreft het veilen van design zijn we nu denk ik marktleider in Nederland.” (NRC)