Nederland vangt twintig migranten op van de Lifeline

De Lifeline, met 224 migranten, dobbert al bijna een week rond omdat hij nergens terecht kan. De boot komt waarschijnlijk vanavond aan in Malta.

Migranten aan boord van de Lifeline
Migranten aan boord van de Lifeline Foto Felix Weiss/AFP

De Lifeline, het schip dat vorige week 224 bootmigranten heeft opgepikt in de Middellandse Zee, mag aanmeren in Malta. Nederland vangt twintig migranten op, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid woensdag weten.

Twitter avatar ministerieJenV Ministerie van Justitie en Veiligheid Nederland neemt uit humanitaire overwegingen eenmalig verantwoordelijkheid voor maximaal 20 Lifeline-migranten. Samen met Benelux en andere Europese landen. Tijdens Europese Raad (28-29 juni) wordt gesproken over structurele oplossingen. Nadere details volgen.

Het vaartuig komt waarschijnlijk vanavond aan, liet premier Joseph Muscat woensdag volgens persbureau AP weten op een persconferentie. Naast Nederland en Malta nemen ook Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Luxemburg en België opvarenden van de Lifeline op. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag liet weten dat Nederland met andere Europese lidstaten heeft overlegd over een oplossing. De migranten worden eerst nog wel gecontroleerd: degenen die geen geldige reden hebben voor een asielaanvraag in de EU, worden teruggestuurd.

Lees ook: Italië weigert opnieuw reddingsschip met migranten

Dinsdag leek het er al even op dat de Lifeline in Malta terechtkon. Berichten dat de Maltezen het schip wilden ontvangen, werden echter tegengesproken door de Duitse hulporganisatie die het schip laat varen. Als de Lifeline woensdagavond alsnog aan wal ligt, zullen de Maltese autoriteiten het schip in beslag nemen.

Geruzie

Met het besluit van Muscat komt een einde aan een week van geruzie rond de Lifeline, een schip dat vaart onder Nederlandse vlag. De Lifeline pikte de migranten vorige week donderdag op voor de kust van Libië. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini liet toen meteen weten dat het schip niet welkom was in Italië.

Salvini, tevens de leider van antimigratiepartij Lega, zei dat de Lifeline maar moest aanleggen in Malta. Aanvankelijk wilden de Maltezen daar niets van weten. Het eilandstaatje zei niet verantwoordelijk te zijn voor het migrantenschip. Salvini noemde de weigering “inhumaan”. Koers zetten naar Nederland, zoals Salvini ook had geopperd, was geen optie. Nederland ontkent dat het schip onder zijn zogeheten vlagverantwoordelijkheid valt. De Lifeline is slechts geregistreerd als pleziervaartuig, en niet als koopvaardijschip.

De nieuwe Italiaanse regering stelt zich streng op tegen migratie. Eerder ontzegde Italië al de toegang aan de Aquarius, een schip dat ruim zeshonderd migranten had opgepikt. Malta wilde het vaartuig en zijn opvarenden niet opvangen. Na een week kon de Aquarius terecht in Spanje. Opmerkelijk genoeg kreeg een Deens vrachtschip dat 108 migranten aan boord had genomen maandagavond wél toestemming om in Italië aan te meren.