Poolse parlement stemt in met aanpassing Holocaustwet

Overtreders van de omstreden wet hoeven niet langer de cel in.

De Poolse permier Morawiecki.
De Poolse permier Morawiecki. Foto Ints Kalnins/Reuters

Het Poolse parlement heeft woensdag ingestemd met het aanpassen van de omstreden Poolse Holocaustwet. Overtreders riskeren daardoor niet langer een celstraf van maximaal drie jaar. Zowel de Sejm, het Poolse lagerhuis, als de Senaat stemde woensdag over de aanpassing, een voorstel van premier Mateusz Morawiekci.

De wet, die in februari van kracht werd, stelde het strafbaar om Polen te beschuldigen van medewerking aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens een woordvoerder van Morawiecki leidde die strafbepaling af van het punt dat Polen met de wet wilde maken, namelijk dat het land vooral slachtoffer was van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kritiek van Israël

De aanpassing van de wet komt onverwacht. De regelgeving werd internationaal stevig bekritiseerd, vooral door Israël en de Verenigde Staten, maar Polen hield stug vol. De Poolse regering zegt nu dat er andere “middelen” zijn om “de goede naam van het land te beschermen”. Wat voor straf iemand riskeert die nu de wet overtreedt, is niet bekend.

De nazi’s vermoordden tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n drie miljoen Polen van Joodse afkomst, de helft van alle Joden die in de Holocaust werden omgebracht. De meeste Joden werden vergast in concentratiekampen in Polen die gerund werden door nazi’s. Duitsland doodde tijdens de Tweede Wereldoorlog ook minstens 1,9 miljoen niet-Joodse Polen.

Historisch onderzoek wees uit dat hoewel duizenden Polen hun leven riskeerden om Joden te beschermen, Poolse burgers en politieagenten evengoed meewerkten aan de jacht op Joden. Dat ligt gevoelig in het land doordat dit het gangbare narratief in twijfelt trekt van heroïsch verzet en slachtofferschap onder naziheerschappij.