WK voetbal dag 13: Argentinië ontsnapt tegen Nigeria en gaat door

IJsland verloor van Kroatië (1-2) en eindigt als laatste in de poule. Eerder op dinsdag schakelde Peru Australië uit en speelde Denemarken gelijk tegen Frankrijk.

 • Sensationele winst Argentinië

  Alleen winst tegen Nigeria kon het WK nog redden voor Argentinië. Daarnaast was het ook nog afhankelijk van de sportieve plicht van Kroatië: zij mochten niet verliezen van IJsland. Ook de carrière van sterspeler Lionel Messi, een van ‘s werelds beste voetballers aller tijden, hing af van deze avond.

  Nigeria
  1
  Argentinië
  2
  Messi
  14’

  Moses
  51’
  Rojo
  86’

  Vier jaar geleden verloren de Argentijnen de finale tegen Duitsland, nu in de eerste ronde uitgeschakeld worden zou een enorme schande zijn voor de Argentijnen en Messi. De last op zijn schouders moet enorm zijn. De oerschreeuw na amper een kwartier getuigt daarvan. Met een briljante pass bereikt verdediger Banega zijn aanvoerder Messi die de bal in een vloeiende beweging aanneemt, ‘m één keer laten stuiteren en dan feilloos raak schiet in de verre hoek. Het is pas de eerste goal voor Messi op dit WK, maar wel een zeer belangrijke. Tegen IJsland miste hij nog een penalty.

  In de 34ste minuut is Messi zeer dichtbij zijn tweede treffer op de avond. Zijn vrije trap belandt alleen op de paal. Toch zorgen de Argentijnen er weer voor, net als in de wedstrijd tegen IJsland, dat de tegenstander weer terugkomt in de wedstrijd. De ervaren middenvelder Javier Mascherano trekt in de 49ste minuut de Nigeriaan Leon Balogun naar de grond bij een corner waarna Nigeria een penalty krijgt. Vanaf elf meter schiet Victor Moses raak.

  Door de treffer zijn de rollen geheel omgedraaid. Bij een gelijkspel gaat Nigeria door naar de achtste finales. De West-Afrikanen beginnen na de gelijkmaker ook beter te combineren. Een nieuwe penalty lijkt in de 77ste minuut niet meer dan logisch na een overduidelijke handsbal van Marcos Rojo. Scheidsrechter Cuneyt Cakir kent na raadplegen van de VAR toch geen geen strafschop toe.

  De wanhoop op de tribunes neemt toe, vooral bij voetbalicoon Maradona. Maar dan is het verdediger Rojo die vlak voor tijd de verlossing brengt om een strakke voorzet in één keer raak te schieten. Het stadion ontploft. In de achtste finale neemt Argentinië het op tegen het sterke Frankrijk.

 • Kroatië wint ook derde wedstrijd

  Kroatië was al zeker van de eerste plaats in de poule en had een aantal belangrijke spelers, onder wie Rakitic buiten de basis gelaten. Voor IJsland telde alleen een overwinning na de 2-0 nederlaag tegen Nigeria.

  IJsland
  1
  Kroatië
  2
  Badelj
  53’
  Sigurðsson
  76’
  Perišić
  90’

  Maar zoals ook duidelijk werd in de wedstrijd tegen Nigeria heeft IJsland het erg lastig om het spel te maken wanneer dat nodig is, liever maken ze gebruik van zwakke momenten van de een sterke tegenstander.

  Ondanks het soms slordige spel van Kroatië kwam zij toch op voorsprong. Met enig geluk kwam in de 53ste minuut de bal bij Milan Badelj die via de grond raak schoot. Na een uur spelen wordt IJsland voor het eerst gevaarlijk via een kopbal op de lat van Sverrir Ingason. Een kwartier voor tijd geeft Gylfi Sigurdsson zijn land weer hoop door een penalty te benutten na hands van de Kroaat Dejan Lovren. De wedstrijd lijkt te eindigen in een gelijkspel, onvoldoende voor IJsland om door te gaan naar de achtste finales, toch geven ze in de slotminuten nog een punt uit handen na de treffer van Ivan Perisic. Met negen punten uit drie wedstrijden plaatst Kroatië zich soeverein voor de achtste finales. Met Denemarken als volgende tegenstander heeft Kroatië een grote kans om door te gaan naar de kwartfinales.

  Eindstand groep D
  Kroatië 3 9 6
  Argentinië 3 4 -2
  Nigeria 3 3 -1
  IJsland 3 1 -3

 • Geen volgende ronde voor Van Marwijk

  Australië
  0
  Peru
  2
  Carrillo
  18’

  Guerrero
  50’

  Australië moest winnen van Peru om nog uitzicht te houden op de achtste finales. Met één punt uit twee wedstrijden had het wel een overwinning van Frankrijk nodig tegen Denemarken om nog door te gaan. Alleen het team onder leiding Bert van Marwijk verzaakte om zelf de drie punten te halen. Na ruim een kwartier stond Australië op achterstand na een fraaie volley van André Carrillo. Hij knalde raak vanaf een meter of zestien. Het was tevens het eerste doelpunt voor het Zuid-Amerikaanse land op dit WK.

  Lees ook: Het Programma WK voetbal 2018

  De uitslag zorgde voor gejuich bij de Deense fans in Moskou. Bij een nederlaag van Australië mocht Denemarken verliezen om de achtste finales te bereiken. Vlak na rust zorgde Peru zelfs voor de 0-2 na een doelpunt van José Paolo Guerrero. Hij kon geheel ongestraft uithalen binnen de zestien.

  Na een uur spelen krijgt Australië via Aziz Behich een grote kans op de aansluitingstreffer. Hij schiet een afvallende bal ineens op doel, de inzet gaat via een speler van Peru net naast.

 • Geen opwinding Denemarken-Frankrijk

  Denemarken
  0
  Frankrijk
  0

  De Denen en Fransen hebben geen moment de moeite gedaan om het publiek te vermaken. Het doelpuntloze gelijkspel was pas de eerste 0-0 dit WK. Beide ploegen hadden genoeg aan een gelijkspel om de achtste finales te halen en dat was te zien op het veld. De Fransen waren na twee overwinningen al geplaatst. Het land trapte af met maar liefst zes andere spelers, onder wie keeper Steve Mandanda en Barcelona-aanwinst Ousmane Dembélé.

  Na het doelpunt van Peru tegen Australië was ook de noodzaak weg voor Denemarken om vol op de aanval te spelen. In de eerste helft schoten de Denen slechts één keer op goal. Een kwartier voor tijd mocht Ajax-speler Kasper Dolberg zijn debuut maken op het WK. De twintigjarige spits is de op twee na jongste Deen op een WK.

  Eindstand groep C
  Frankrijk 3 7 2
  Denemarken 3 5 1
  Peru 3 3 0
  Australië 3 1 -3