Portugal flirt tegen Iran met uitschakeling

Portugal en Spanje hebben zich in poule B maandagavond geplaatst voor de achtste finales na gelijke spelen tegen respectievelijk Iran (1-1) en het al uitgeschakelde Marokko (2-2). De EK-winnaar vergooide in de slotfase de eerste plek en speelt zaterdag in de achtste finales tegen Uruguay (Sotsji). Spanje treft Rusland zondag in Moskou.

Ricardo Quaresma was in Saransk in de eerste helft de grote man bij Portugal. Het schot met zijn buitenkant voet, zijn karakteristieke traptechniek, vloog langs de Iraanse doelman Alireza Beiranvand schitterend in de verre hoek: 1-0. In de tweede helft miste Ronaldo een penalty die na tussenkomst van de videoarbiter werd toegekend. De Portugese sterspeler maakte tien minuten voor tijd een slaande beweging die de videoscheidsrechter het bestuderen waard vond. Scheidsrechter Enrique Caceres spaarde Ronaldo en gaf geel.

In de slotfase kreeg Iran een penalty, opnieuw na tussenkomst van de videoarbiter, die benut werd door Karim Ansarifard. Bijna werd het nog 2-1 voor Iran, waarmee Portugal zou zijn uitgeschakeld.

Spanje kwam in Kaliningrad twee keer op achterstand tegen Marokko, dat met opgeheven hoofd het WK verlaat. Khalid Boutaib en Youssef En-Nesyri scoorden voor Marokko, dat met vier Nederlandse-Marokkanen aan de aftrap verscheen. Isco en Iago Aspas scoorden voor Spanje.

Egyptenaar Essam el-Hadary is een record rijker: de 45-jarige keeper is na zijn basisplaats in de verloren wedstrijd tegen Saoedi-Arabië de oudste speler die ooit in actie kwam op een WK. Hij stopt in de 41ste minuut een strafschop, maar kon niet voorkomen dat zijn Egypte puntloos naar huis gaat na drie nederlagen in poule A. Maandagavond was ook Saoedi-Arabië te sterk, al zette sterspeler Mo Salah Egypte nog wel op 1-0. Salman al-Faraj benutte een penalty en Salem al-Dawsari maakte in extremis 2-1.