Onderzoeksjournalistiek

Subsidie 5 miljoen vooral naar regiopers

Het extra geldt dat minister Slob (Media, CU) ter beschikking stelt voor onderzoekjournalistiek moet vooral gaan naar regionale en lokale media. Dat meldde de minister vrijdag aan de Tweede Kamer. In het regeerakkoord staat dat Slob structureel 5 miljoen euro per jaar geeft voor onderzoeksjournalistiek. „Dalende oplagecijfers en reclame-inkomsten hebben een negatief effect op de onderzoeksjournalistiek”, schrijft Slob aan de Kamer. „In de regionale journalistiek zijn de zorgen het grootst. Dit is temeer verontrustend omdat de decentralisering van overheidstaken juist vraagt om een kritische tegenmacht op regionaal niveau.”

Slob verstrekt de subsidie in drie delen. Het Fonds Bijzonder Journalistieke Producties krijgt 1 miljoen euro voor regionaal onderzoek. Individuele journalisten kunnen dit jaar al aanvragen indienen, ook zzp’ers. Nog eens 1 miljoen euro wil Slob gebruiken voor het opleiden van nieuwe onderzoeksjournalisten, onder meer door samenwerking te stimuleren tussen opleidingen en (regionale) redacties.

De overige 3 miljoen, voor innovatie, wordt verdeeld door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Het moet gaan naar projecten met „innovatieve bedrijfsmodellen en publicatievormen”. Het fonds, met 2,1 miljoen per jaar de grootste subsidiegever voor pers in Nederland, heeft sinds 2010 een innovatieregeling. Eerst gaf het fonds vooral geld aan grote concerns, bleek onlangs uit onderzoek van NRC. Nu wil het zich meer richten op begeleiding van start-ups. (NRC)

Regiopers in West-Europa in de problemen pagina C4-7