Bootmigranten wachten op toestemming van Malta

Zowel Italië als Malta weigert vooralsnog het schip Lifeline, dat vaart met Nederlandse vlag, toe te laten. De 244 migranten wachten al vijf dagen op een oplossing.

Migranten op het schip van de Duitse hulporganisatie Lifeline.
Migranten op het schip van de Duitse hulporganisatie Lifeline. Foto Felix Weiss/AFP

De 244 migranten op het schip van Mission Lifeline verkeren nog in onzekerheid over een mogelijke oplossing. Eerder op dinsdag werd gemeld dat Malta toestemming had gegegeven om het schip van de Duitse hulporganisatie, dat met een Nederlandse vlag vaart, toe te laten in de haven.

Dinsdagavond schrijft Lifeline op Twitter dat het schip niet de territoriale wateren van Malta mag binnenvaren. Tot dusver hebben Portugal, Frankrijk en Italië beloofd om een deel van de migranten asiel te verlenen.

Twitter avatar SEENOTRETTUNG MISSION LIFELINE We received a message from Malta at 6pm saying we are not allowed to enter territorial waters. We can therefore not confirm what is spread in media so far.

De migranten wachten al vijf dagen om aan land te gaan. De kapitein van het schip wacht mogelijk nog vervolging in Malta. Hij zou instructies van de Libische kustwacht hebben genegeerd door de migranten op te pikken.

‘Vaar naar Nederland’

Italië weigerde de afgelopen dagen het schip te laten aanmeren in een Italiaanse haven. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini moest het schip maar naar Nederland varen. Het schip van Lifeline is in Nederland geregistreerd als pleziervaartuig. De Nederlandse regering wees vorige week donderdag in reactie tegenover Rome iedere ‘vlagverantwoordelijkheid’, zoals die voor koopvaardijschepen geldt, af.

Lees ook: Schip dat vaart met Nederlandse vlag botst met Italië over bootmigranten

Opmerkelijk genoeg kreeg een Deens vrachtschip met 108 migranten maandagnacht wel toestemming om aan te meren in Italië. Het schip wachtte drie dagen voor de haven van de Siciliaanse stad Pozzallo.

Harde opstelling Italië

De net aangetreden Italiaanse regering wil niet langer de opvangplek zijn voor migranten die vanuit Libië de oversteek maken naar Europa. De migratiediscussie in Europa werd op scherp gesteld toen Salvini begin juni een schip met migranten van hulporganisatie Aquarius weigerde toe te laten. De migranten konden uiteindelijk terecht in het Spaanse Valencia.

Afgelopen zondag weigerde Italië een aanbod van een Spaanse ngo om migranten aan boord van een hulpschip naar Italië te laten varen. Het schakelde daarentegen de Libische kustwacht in om de 948 migranten op opblaasbare rubberen boten terug te brengen naar Libië. Het Noord-Afrikaanse land staat bekend om de zeer slechte behandeling van migranten, veelal afkomstig uit sub-Sahara-Afrika. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is Italië met dit beleid medeplichtig aan de mogelijke blootstelling aan “marteling, geweld en uitbuiting”.

TIjdens de ‘minitop’ over migratie, afgelopen weekend, zei Italië zo snel mogelijk af te willen van de zogenoemde Dublinregels. In de huidige regelgeving is het land waar de asielzoeker aankomt verantwoordelijk voor de opvang en asielprocedure.