Luchtvaart

Akkoord derde baan Heathrow, burgemeester Londen naar rechter

Het Britse Lagerhuis heeft maandagavond ingestemd met de omstreden uitbreiding van het Londense vliegveld Heathrow. 415 van de parlementsleden stemden voor de toevoeging van een derde landingsbaan, 119 tegen. Met een derde baan kan Heathrow jaarlijks 130 miljoen passagiers vervoeren, het afgelopen jaar passeerden 78 miljoen mensen de luchthaven. De bouw moet in 2021 starten. Heathrow is het drukste vliegveld van Europa en critici zijn bang voor een toename van luchtvervuiling en lawaai rond de luchthaven. Een van de meest uitgesproken criticasters is de Londense burgemeester Sadiq Khan. Hij maakte maandagavond bekend naar de rechter te stappen om het besluit van het parlement aan te vechten. Dit doet hij samen met onder meer milieuorganisatie Greenpeace. (NRC)