Recensie

Recensie Film

Levenslang tikkertje spelen

Komedie Een vriendengroep speelt al dertig jaar één maand per jaar tikkertje. De mannen zijn zeer competitief en bereid ver te gaan. Het levert geestige dialogen en fysieke stunts op in ‘Tag’.

Niemand wil ’m zijn in ‘Tag’: Jake Johnson, Ed Helms en Jon Hamm spelen jarenlang één maand per jaar tikkertje.
Niemand wil ’m zijn in ‘Tag’: Jake Johnson, Ed Helms en Jon Hamm spelen jarenlang één maand per jaar tikkertje.

‘We stoppen niet met spelen omdat we te oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen.” De personages uit de komedie Tag halen een aantal keer een citaat aan dat zij toeschrijven aan de Amerikaanse politicus Benjamin Franklin – het is eigenlijk van toneelschrijver George Bernard Shaw. Die verkeerde toeschrijving is een grap, maar de uitspraak vat de serieuze kern van de film samen. Een boodschap die historicus Johan Huizinga ook uitdroeg in Homo ludens (De spelende mens): „Elk spel beduidt iets.”

Spel heeft een functie, ook dat van de vriendengroep die al dertig jaar één maand per jaar tikkertje spelen. Het houdt ze bij elkaar en geeft ze de gelegenheid voor eventjes nostalgisch terug te blikken op hun jeugd en vriendschap. Het is ze alleen nooit gelukt Jerry (Jeremy Renner) te tikken, dus willen ze dat doen aan de vooravond van zijn huwelijk. De voormalige klasgenoten verzamelen zich, met in hun kielzog de bloedfanatieke vrouw (Isla Fisher) van Hogan (Ed Helms) en een journaliste van The Wall Street Journal (WSJ), die lucht kreeg van het feit dat zij al die jaren tikkertje zijn blijven spelen.

Tag is gebaseerd op een echte vriendengroep – allemaal witte mannen – en een WSJ-artikel. In de film is één vriend zwart en draven er wat vrouwen op om de boel te diversifiëren. De vrienden zijn zeer competitief en bereid ver te gaan om Jerry nu eindelijk te tikken: vals spelen, travestie, gevaarlijke capriolen. Het biedt de makers een goede gelegenheid om met geestige dialogen te strooien en uit te pakken met fysieke stunts. De vrouwen komen op het tweede plan, al wordt aan het eind beloofd dat zij voortaan mogen meedoen: een concessie aan de tijdgeest.