Grote brand op vuilnisbelt Bergen op Zoom

Vuilnisbrand Een stortplaats voor bedrijfsafval is maandag in brand gevlogen. Het vuur is nog niet geblust.

De vuilnisbrand in Bergen op Zoom wordt bestreden door te blussen en de afvalberg met grond af te dekken.
De vuilnisbrand in Bergen op Zoom wordt bestreden door te blussen en de afvalberg met grond af te dekken. Foto Lex van Lieshout/ANP

Op een vuilnisbelt in Bergen op Zoom woedt sinds maandagavond een grote brand. Door nog onbekende oorzaak vatte afval vlam dat op de stortplaats ligt.

Afvalverwerker Attero, de eigenaar van de vuilnisbelt, verwacht dat het nog tot het eind van de dinsdag duurt voor de brand onder controle is. De brandweer adviseert omwonenden ramen en deuren te sluiten als ze last hebben van de rook. Intussen wordt er geblust en wordt de brandende afvalberg afgedekt met grond.

In Nederland mag brandbaar afval in principe niet worden gestort; er is een ontheffing voor nodig. De vuilnisbelt in Bergen op Zoom is toegestaan als tijdelijke stortplaats voor bedrijfsafval, van onder meer kantoren en winkels. Dat restafval mag daar drie jaar worden opgeslagen voordat het in de vuilverbranding van Attero in Moerdijk wordt verbrand.

Attero heeft drie van dit soort tijdelijke opslagen. Afval wordt er opgeslagen wanneer de verbrandingsinstallaties enkele weken in onderhoud zijn. Daarna wordt het weer langzaamaan weggewerkt.

Het aantal stortplaatsen van afval in Nederland is sinds de jaren negentig sterk afgenomen, door scherpere milieu-eisen, meer vuilverbrandingsinstallaties en een verbod om nieuwe permanente vuilnisbelten te openen. Er zijn er nog minder dan twintig over.